Германският канцлер Ангела Меркел каза, че не вярва нейното постепенно изтегляне от лидерските й постове да отслаби преговорните й позиции на международната политическа сцена, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Смятам, че нищо не се е променило, което да отслаби позицията ни в международните преговори", каза тя в Берлин днес по време на пресконференция с гостуващия египетски президент Абдел Фатах ас Сиси.

"Може дори да се каже, че сега аз ще имам повече време да се фокусирам върху моята работа начело на правителството", добави канцлерката.

Вчера Меркел обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране за председател на своя Християндемократически съюз на партийната конференция през декември. Тя каза още, че ще се оттегли от активната политика след изтичане на канцлерския й мандат, което ще стане най-късно през 2021 г.

Бившият лидер на консервативния блок в германския парламент Фридрих Мерц днес официално обяви, че се кандидатира за председател на Християндемократическия съюз.

Ангела Меркел ще се оттегли от канцлерския си пост още през май, а не, както обяви - едва през 2021 година. Това заяви бившият председател на ГСДП (германската социалдемократическа партия) Зигмар Габриел. Така той реагира на новината, че Меркел се отказва от председателското място в Християндемократическия съюз и през 2021 няма да се кандидатира повече за политически постове.

Това вероятно е първата крачка към съставянето на коалиция между християндемократи, либерали и зелени, смята Габриел. Условие за съставянето на такава коалиция обаче е Меркел да не е канцлер. Според него най-късно след изборите за Европейски парламент през май 2019 година Меркел ще се реши и на тази стъпка. Предсрочни избори едва ли ще има. По-вероятно е германските социалдемократи да се оттеглят от голямата коалиция и да се наложи другите големи партии в Бундестага да се коалират помежду си, смята той.

Съвсем различни са намеренията на Брюксел. Европейските управляващи настояха Меркел да направи всичко възможно, за да изкара мандат ас идо край. "Имаме нужда от нея поне през оставащите три години", заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той не смята, че позициите й на европейско ниво са отслабени.

"Меркел и Германия остават най-влиятелните актьори в европейската политика", заяви той след телефонен разговор с Меркел. Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер също заяви, че Брюксел иска да довърши работата си с Меркел по план - до 2021 година. "Тя има пълното доверие на европейските политици - от София до Лисабон и от Дъблин до Атина колегите й изпитват уважение към нея и работят с огромно доверие с Меркел", посочи той.