Advanced Micro Devices в понеделник обяви, че ще премахне бранда ATI от своите продукти до края на годината, убивайки една търговска марка синоним на графични ентусиасти в продължение на 25 години, пише businessweek.com.

Досега AMD под марката ATI, предлагаше: Radeon, FirePro и Eyefinity, но за в бъдеще те ще са са ребрендиране е казал Дрю Ърскин, говорител на компанията.

По време на придобиването през 2007 г., ATI е един от най-големите доставчици на графични чипове за битова електроника: декодери и игрови конзоли. Тогава AMD каза, че ще запази бранда ATI и обяви новото поколение процесори - Fusion, който комбинира висока графична производителност с CPU обработка.

Но, AMD имаше доста законови проблеми след придобиването на ATI - компанията трябваше да плати няколко милиарда такси, които засегнаха рентабилността на новото дружество. Пазарните анализатори веднага видяха, че след първоначалното сливане, AMD-ATI изпадна в криза. AMD излезе от тежкото положение, едва през второто тримесечие на тази година, а Intel и Nvidia се утвърдиха като пазарен лидер.

Компанията е можела да осъществи този преход и веднага след сливането, но според говорителя на AMD, сега е точното време за да се възползват от растящата популярност на компанията на графичния пазара.

Промяната, освен това ще даде на AMD и повече реклама, е обяснил Дрю Ърскин, например Apple използва ATI графика в iMac и логото на ATI е на видно място на уебсайта на Apple. Така, логото ще отразяват AMD и ще допринася за по-голяма популярност на компанията.