Алпинистът веган Атанас Скатов атакува третия по височина връх в света - Канчендзьонга със своите 8586 метра в Хималаите. По думите му осемхилядникът е в труден район, а маршрутът е опасен.

"Аз не обичам да проучвам върховете предварително и сега е така - не съм го проучвал. Искам да отида и да усетя всичко сам", каза Скатов по bTV.

"Това ще ми бъде 17-а експедиция, макар че никога не можеш да бъдеш в максимална степен подготвен, винаги може да има изненади. Но трябва да се мисли позитивно, вярвам, че всичко ще бъде идеално и ще успея", подчерта алпинистът.

Той смята да се катери без употреба на изкуствен кислород, което ще направи начинанието още по-трудно.

"Но когато планината реши да те допусне, тя ще те допусне до върха и ще се върнеш жив и здрав", убеден е той.

Връх Канчендзьонга се намира в Хималаите. Името му от Санскрит се превежда като "Петте съкровищници на великия сняг". Представляват 5 върха, три от които са над 8000 метра. Района на Канчендзьонга е изключително красив и много по-малко посещаван от другите високи върхове в Непал, въпреки, че е само 260 метра по-нисък от Еверест. Климатът и релефа са много сурови, а върхът много по-труден за изкачване.

Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Първото изкачване е осъществено на 25 май 1955 г. от британската алпийска свръзка Джордж Бенд и Джо Браун.

В Непал съществува легенда, че Кангчендзьонга се обитава от богиня, която не позволява на жени да се изкачат на върха. Единствената жена, изкачила върха, е британката Джинет Харисън, която половин година по-късно загива при опит за изкачване на Дхаулагири.

За България за пръв път е изкачен от българския алпинист и зоолог от Националния природонаучен музей Боян Петров на 20 май 2014 г. Преди това са правени неуспешни опити, като през 1994 г. под него загива българската алпинистка Йорданка Димитрова.