Само броени дни след като се завърна от успешната си експедиция в Хималаите, на 20 юни в 16.00 ч., местно време, д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка - връх Денали/Маккинли (Аляска, 6197 м), сподели новината самият Скатов в профила си във Facebook.

С това си постижение алпинистът поставя няколко рекорда. Той става първият българин успял да завърши проекта "СЕДЕМ ВЪРХА" за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.

Той е първият веган в света постигнал тази цел - "СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН".

Само в рамките на 34 дни Скатов успя да изкачи три върха на два континента - два осемхилядника връх Лхотце (8516 м) на 16 май и връх Еверест (8848 м) на 22 юни, и един континентален първенец - връх Денали (6197 м).

Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г. с изкачването на два от тях - връх Килиманджаро в Африка и европейския връх Елбрус.

Последваха нови четири върха - връх Аконкагуа в Северна Америка, връх Еверест в Азия, връх Карстенц-Пирамид в Австралия и Нова Зеландия и връх Винсън масив в Антарктида през 2014 г.

Изкачването на връх Денали беше последния връх в колекцията континентални първенци на Скатов.

През 2015 г. неговият опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата -организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция. Изкачването, започнало на 11 юни продължи 10 дни с преодоляването на шест височинни лагера и 4000 метра положителна денивелация.

Климатичните условия не са позволили на алпиниста-веган да достигне върха на 16 юни, както е било планирано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20 юни той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последен височинен лагер.

С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първият българин в историята на българския алпинизъм успял да преодолее това предизвикателство.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен, от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света", сподели Атанас Скатов по сателитния си телефон, минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация е американецът Ричард Бас, завършвайки ги през 1985 г. До 2012 г. още около 350 алпинисти са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой.

Проектът за "Изкачването на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна" цели да покаже на хората, че е възможно и с намалено количество на животински храни, човек да е в състояние да води здравословен начин на живот, с което би помогнал за опазването на нашата планета от замърсяване.

Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство - завършването на проекта му за "Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна", като до момента за период от три години е преодолял пет от тях - връх Еверест (два пъти по северния и южния ръб), връх Аннапурна, връх Макалу, връх Манаслу и връх Лхотце.