Традиционното кипърско ястие "клефтико", което представлява агнешко месо с картофи по кипърски, влезе в Националния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Включването на ястието в списъка е въз основа на молба от местната администрация, музея и обществеността в село Атиену.

"Клефтико" на гръцки означава "откраднато месо". Според легендата, крадец откраднал труп на агне, но за да не го заловят с кървави ръце, заровил трупа на животното за няколко часа в яма с горещи въглища. Заради високата температура впоследствие месото става деликатес. Това е и основната тайна на приготвянето на ястието в днешни дни - да е в специална глинена фурна на висока температура.

Националната комисия на ЮНЕСКО добави към нематериалното наследство и кипърската традиция за отглеждане на маслини. Рецептата за традиционно кисело мляко и технология за сушене на смокини от село Лисос, както и печенето на специален хляб в село Ризокарпасо, влизат също в списъка на световното нематериално наследство.

Комисията на ЮНЕСКО обяви старта на нов цикъл за кандидатстване през настоящата година, като срокът за набиране на предложения е 28 февруари.