Агнешко с картофи влезе в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Включването на ястието в списъка е въз основа на молба от местната администрация, музея и обществеността в село Атиену

Обратно в новината

Коментари - Агнешко с картофи влезе в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А србската скара ще влезе ли?! Или шкембе чорбата...

Ако ги чуят бабите от о.Корфу ще откъснат токите на тея от ЮНЕСКО, "и ще им ги сервират с картофи"

Картофите са ЮЖНОАМЕРИКАНСКИ суперпродукт и се отглеждат фермерски в Европа от 200 години. Когато турците са превзели Кипър ....Америка още не е открита. Чие културно "наследство" са го дъФчили малагистите в Кипър, в тези времена?

Викаш, ако не е на повече от 200 години, значи не е културно наследство...

докато бях в Кипър изидах много такива фурни,ама мой патент,иначе техните се разпадаха,месото става божествено,също имат друг специалитет-халуми(козе сирене за скара),трахана,сушат я на керемидите,лирата беше 3$,лихвата 1%,комунизъм,влязоха в ЕС-три банкрота

u яденето стана "нематериална", "културна" (почти веждирашидова) джендър-ценност... занапред ще го гледаме само под стъклен похлупак, под специални стражави условия... в лувъра на макрон.. инак ще набиваме спанак, лапад и коприва, но без ориз, щото е китайски... :-)))

Традиционно кисело мляко с бациликус бугарикус брях брях. Тез гърци ужасно напомнят на македонци, всичко на света те са го измислили....

Кисело мляко се е правило в Месопотамия, Индия, Древна Гърция преди хилядолетия, успокой се. Това, че сме имали късмета Стамен Григоров да кръсти бактерията на нас, не ни прави първоизобретатели на киселото мляко...

бациликуса си е наш щам... ял съм и гръзки и турски йогурт - нямат вкуса на нашето, така че...

Има всякакви вариации. По света киселото не се котира толкова, колкото у нас, затова много от "гръцкото" се прави само с термофилус. Комбинацията от булгарикус и термофилус е най-кисела. По чужбина често слагат бифидус, както и още 1-2 вида лактобацилуси. Така или иначе, не това беше основната мисъл, а че кисело мляко се е правило много преди България, ще се прави и след нея. Отделно, че в статията никъде не се споменава, че кипърското е с булгарикус, та да предизвика изблика на Македонакис отгоре...

"Редактор" Надежда очевидно измисли нова легенда за ястието. "Клефтис", мн.ч. "Клефтес" означава Крадец/Крадци. Но така са се наричали тогавашните хайдути, борещи се против османското иго и криещи се в горите. Те са крадяли овце само от турците и са ги приготвяли така, за да няма дим по който да ги открият. Пише го дори във Википедия, ама Надето едва ли си е направила труда да го погледне.

Грък-хайдут е както грък-миньор. А Кипър носи името си на КИПАРИСИТЕ - изсечени поголовно от Римската империя за строеж на кораби. Гърците са правили "друго" на турците в Кипър....което "друго" днес го обявяват за хайдутлък. Какви хайдути са видяхме през 70-те на 20 - ти век: турците седнаха да пият шербет с кафе и гърчолята ореваха че имало геноцид.

Месото става вкусно на ниска температура, а както някой аматьор е написал, на висока

Световната (глобализационна) глупост вече става прекалена. Чакам скоро да обявяат и тоалетната хартия за нечие културно наследство и да я защитят със запазена марка. Какво е това "традиционно" кипърско ястие с картофи, като картофите са пренесени в ЕВропа от Америка в началото на 16 век, и едва от 17 век започва се яде по-масово -отначало в Испания и Англия (Ирландия), а по-късно и в други страни. При това е бил храна за НАЙ-БЕДНИТЕ. Овчар със стадо, тоест с постоянен достъп до месо, надали е бил беден. Говоря за легендата от Кипър.

В Кипър картофите започват да се употребяват едва през втората половина на 19 век.

То и Боко Тъпото требе да влезе, зер такъв тупан само ний имаме.

А картофите, откъде са ги откраднали? За маслините не питам, знам че са от Древно Мексико.

От Банкя, извор на живот

Че това е рецепта за " Боб по хайдушки", ама без картофи!