Според мнението на експерти в областта на информационната безопасност, количеството заплахи срещу спътниковите навигационни системи се увеличава. Разпространени са атаките, насочени към заглушаване на спътниковия сигнал – за целта съществува достъпно оборудване. Но хакери са разработили и по-съвременни начини за нападение, които могат да изкривяват информацията, извеждана на дисплея на потребителския спътников приемник.

Според сатeлитните спецове смущения в спътниковите канали могат да се създават случайно - благодарение на пиратски телевизионни станции - и преднамерено. Военните отдавна са се научили да "забиват" GPS със специален сигнал, формиран на същата честота. Целта на такава атака е да се извади от строя навигационната система на врага, а за нейното осъществяване се изисква сериозно скъпо оборудване.

Но в последно време, в интернет се появиха множество компактни заглушители, които струват по-малко от 100 паунда и тяхното количество постоянно расте. Независимо от малките си размери, такова устройство може да пречи на спътниковите навигатори в радиус от няколко десетки километри. Подобни устройства имат и сравнително голямото време за автономна работа – няколко часа. По-мощните версии на заглушителите позволяват да се подтискат не само спътниковите навигатори, но и мобилните телефони.

Не по-малко опасна е възможността за подмяна на навигационните данни, което позволява потребителя да бъде излъган. Засега такива симулатори могат да бъдат създадени само от отделни специалисти и не се предлагат на пазара. Но експертите са на мнение, че подобни устройства могат да попаднат в ръцете на криминалния контингент в близките няколко години. Това ще даде нов тласък на кражбите на автомобили и кораби с ценен товар, тъй като жертвата може да бъде подлъгана да тръгне по друг маршрут.

За съжаление, проблемът засега няма решение. На конференцията е станало ясно, че подобни атаки "търпят" не само популярната GPS, но и руската навигационна система ГЛОНАСС, както и европейската Galileo. Относително по-защитена е радионавигационната система с наземно базиране eLoran, но тя не е широко разпространена.