Досегашният световен рекорд беше от 1994 г. - шест часа над Шефилд, Великобритания, съобщи БТА.

Дъгата над Китайския културен университет в Тайпе е останала толкова дълго - от 7 ч. до 16 ч., заради мусон в Северен Тайван.

Проф. Кун-Хсуан Чоу, който работи в катедрата по атмосферни науки на университета, разказа, че първо с колегите му са наблюдавали шестчасова дъга на 27 ноември.

Три дни по-късно дъга над университета се задържала 8 часа и 58 минути. През този период над университета всъщност имало четири дъги, като най-дълго се задържали основната и още една.

Сезонните мусони носят влажен въздух, който кондензира в облаци и дъжд. По данни на университетската метеорологична станция, вятърът е бил със скорост 2,5-5 м/сек. Затова дъгите се задържали по-дълго.

Професор Чоу започнал да снима природното явление, за да докаже своя теория, че дъгите се спускат със седем градуса на 30 минути.

Дъгата в Шефилд от 1994 г. е описана от местен вестник. Подобно явление е включено в Книгата на рекордите на Гинес, но над Уедърби, а не над Шефилд. То обаче не е записано нито от британската метеорологична служба, нито от Световната метеорологична организация.