Екипи от инженери на "Метрополитен" и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метровия участък преди станция "Хаджи Димитър". Това съобщи в официалния си Фейсбук профил кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Вчера към 18 ч получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност, които са реагирали веднага", обясни Фандъкова.

След демонтажа на релсите, започва и демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите.

По думите на Фандъкова, този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на кв. м.

Снимка: Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова

С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път. За да се гарантира пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи, обясни Фандъкова.

Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка, допълни кметът.

Всички средства за отстраняването на проблема са за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта. Последната станция от третата линия остава затворена, за което сме осигурили автобуси, които се движат по маршрута от театър "София" до бул. "Вл. Вазов", пише още столичният кмет.