Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал "Малашевци", сигнализира зрител на bTV. По думите му самите живеещи в района редовно изхвърлят боклука си в реката и около нея. Клиентите на близкия битпазар също допринасят за ситуацията.

"Постоянно се прибират пари от платения паркинг, а в същото време никой нищо не прави, за да почисти наоколо", пише авторът на сигнала.

Местните жители обаче се разминават в мненията си кой е основният замърсител на реката. Според едни виновни за ситуацията с боклука са ромите, според други - местните жители, а трети говорят за строителни и частни фирми, които изхвърлят умишлено боклуци в реката през нощта.

"Живущите не биха направили това, което виждаме в реката", смята и инж. Янислав Чулев от Столичния инспекторат, според когото минаващите могат да хвърлят малки боклуци, но на място се виждат изхвърлени врати и матраци.

Всяка от къщите в квартала има зачислени от два контейнера за боклук и причината за замърсяването не е в липсата на кошчета, обясни Чулев.

Той е категоричен, че постоянно се извършват проверки за търговска дейност и замърсяване по време на битпазара в събота и неделя, които показват, че реката не се замърсява през уикенда.

Инж. Чулев призова жителите на квартала, ако забележат нарушители, хвърлящи боклуци, да ги снимат и да сигнализират на телефон 029875555. Виделият нарушението трябва да бъде свидетел за съставянето на акта.

"Ние сме органът, който може да съставя актове за такива неща, но когато не сме го видели, ни трябва свидетел на факта, който да обясни, ако евентуално актът се обжалва пред съда", каза Чулев.

Има и мобилен екип, който може да извършва проверки и нощем, когато местните жители твърдят, че са видели да се изхвърлят отпадъци в реката, но това трябва да става със съдействието на органите на реда, ако не са заети, защото отношението към контролните органи не е много добро, заяви Чулев.

Глобите започват от 500 лева и може да достигнат до 20000 лева в зависимост от това какъв боклук е изхвърлен.

"През 2019 г. горепосочения участък е почистен планово, като са премахнати и извозени натрупаните отложения и саморасла растителност в изпълнение на сключен договор с фирма изпълнител. Течението и бреговете на реката са почиствани няколкократно от изхвърлени битови отпадъци". Това се казва в позиция на Столична община, изпратена до bTV.

"Участъкът на река Владайска е включен и в плановата програма на Столична община за почистване на коригирани и некоригирани речни корита през 2020 г. Поради поредното силно замърсяване на реката и бреговете при моста на ул. "Жак Дюкло", приоритетно ще се почисти участъкът от 100 м преди и след моста", допълват от общината.