Поддръжници на ВМРО, начело с евродепутата Ангел Джамбазкли, излязоха на протест пред сградата на турското посолство в София. Причината е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че се е намесил за промените в Закона за вероизповеданията. Българските власти отрекоха твърденията, но Анкара отказа да се извини.

"Турция става все по-враждебна и агресивна към България и води враждебна и агресивна политика. Това е недопустимо и неприемливо и ние настояваме първо за извинение и второ - за прекратяване на тези действия. Ние ще търсим това извинение докато не го получим", коментира Ангел Джамбазки.

Всички снимки от протеста вижте тук >>

Заместник-председателят на ВМРО изрази мнение, че изказването е провокация. "Целта е нагнетяване на напрежение, дестабилизиране на България, заемане на позиции на предстоящите избори, има турски автобус с агитатори, който е тръгнал и ще спира в България", каза Джамбазки.

Депутатът Юлиан Ангелов беше категоричен, че изказването на турския външен министър е ясна провокация с цел да се заздравят позициите на Ердоган и да се покаже, че Турция продължава с агресивната си политика на териториите на Османската империя.

"Това не е за първи път. Настояваме България да има твърда позиция срещу всички тези провокации на Турция и да отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Снимка: "Булфото"

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди заяви, че ще поискат изслушване на външния министър в Народното събрание, на което Екатерина Захариева да обясни подробно какво точно е имал предвид турският външен министър. Той отбеляза, че не сме получили извинение от турските власти дори и след 5-часова среща на българския премиер Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай.

"Протестът е пред посолството, защото тук са представителите на тази държава, които обидиха България и обявиха, че са се намесвали във вътрешните работи на нашата страна. Тук са хората, които трябва да поднесат своите извинения и да опровергаят това, което използваха за своята предизборна кампания - една лъжа според нас", заяви Сиди.

"Ако не се получи това извинение, сме готови и на други действия, с които да покажем, че не приемаме такива думи", отбеляза Мануела Маринова от младежката организация на ВМРО.

Снимка: "Булфото"