Екипи на Столичния инспекторат извършват проверки за източници на замърсяване на въздуха с прахови частици от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели, както и за горене на отпадъци на открито. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От началото на годината до 8 януари са извършени 139 проверки, а само за последния месец на миналата година проверките са над 1000.

От началото на новата година екипите са съставили 10 акта за установяване на нарушения, от тях девет са за установяване на строителна техника със замърсена ходова част. Общо пет глоби са наложени при проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми, като за последната седмица са проверени 30 обекта.

Тази седмица също над 300 автомобилни гуми, нерегламентирано изхвърлени в района на Виетнамските общежития, са събрани и извозени до определените за този тип отпадък места.

Извършени са проверки за чист външен вид на транспортните средства на фирмите, изпълняващи дейностите по почистване на града и са наложени 32 санкции.

По сигнали на граждани са направени проверки за горене на отпадъци в частни имоти в районите Сердика, Овча купел, Красна поляна, Слатина, Триадица, Нови Искър, Лозенец.

През декември на 2019 г. са направени общо 1 101 броя проверки. Установени са нарушения, свързани с горене на отпадъци на открито, съставени са 15 акта и са наложени 12 глоби.

Проверките ще продължат и през днешния ден.