Общинските и държавните предприятия следва да бъдат пример за справедливо разпределение на средствата и ние категорично ще се противопоставим на намерения за допълнително увеличаване на разликите в заплатите. Това заяви на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) Ваня Григорова, общински съветник от "БСП за България".

"Ако се направи увеличение с 15% каквото искане има от страна на единия синдикат, означава, че разликата от 1000 лв. ще се увеличи на 1150 лв. между най-ниските основни възнаграждения и най-високите такива", заяви тя.

Вчера от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ информираха, че на 15 март работниците и служителите в "Метрополитен" организират протестен митинг под надслов "За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в дружеството. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" каза пред БТА, че се водят преговори дали увеличението да е с 15 % за всички служители и работници или на тези с по-високи заплати то да е по-малко.

Ваня Григорова посочи пред медиите в СОС, че намеренията за протест сякаш са насочени към управляващите и към общинските съветници, тъй като беше обявено, че молбата е за достойни възнаграждения, а всъщност се оказва, че там има проблем с разпределението на вече съгласуваното с кмета Васил Терзиев увеличение от 15% на Фонд "Работна заплата" в транспортните дружества. Тези средства трябва да се разпределят в съответните предприятия.

В електротранспорта и автотранспорта споразуменията за увеличение са подписани и няма никакъв проблем, съобщи Григорова. Проблемът е в "Метрополитен", защото там в рамките на една длъжност има грандиозни разминавания във възнагражденията. Като пример тя даде машинистите - едни са с основна заплата 1600 лв., други - с 2600 основно възнаграждение. Очевидно е, че публични средства не може и не бива да се използват за задълбочаване на диспропорциите в рамките на една длъжност, заяви Ваня Григорова. Тя съобщи, че ще се водят разговори с директора на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Общинският съветник напомни, че принципът "равно заплащане за равен труд" е основен принцип, както за Международната организация на труда (МОТ), за ЕС и за България, която е подписала и ратифицирала конвенциите на МОТ. Тя обърна внимание, че става въпрос за основно възнаграждение, върху което се начисляват допълнително процент прослужено време, километри пробег и т.н. Вече има и заведени дела в Комисията за защита от дискриминация, в които са осъдени подобни практики. Не можем да рискуваме общината и общински предприятия да бъдат съдени по този признак за дискриминация, заяви Ваня Григорова.