Общинските съветници на ГЕРБ и Васил Терзиев сблъскаха позиции за парите за вдигането на заплатите в градския транспорт в София след проведена среща. 

От ГЕРБ го обвиниха, че в предлагания от него бюджет липсват нужните 37 милиона лева и залага да ги събере от продажбата на билети и карти, което не е възможно. На свой ред Терзиев опроверга твърденията на ГЕРБ, че за събирането на парите се разчитало да се продават по 65 000 билета на ден. След като чух техния брифинг, имам чувството, че сме били на различни срещи. Почти всичко, което си говорихме, беше използвано като политическа риторика, каза кметът.

Вчера Терзиев съобщи, че заплатите на работещите в градския транспорт ще се увеличат с 15% от първи март 2024 г. Разписани са и мерки, които да гарантират по-привлекателна услуга за гражданите, да подобрят работната среда на заетите служители, да подпомогнат осигуряването на нови транспортни средства и обезпечаването им с резервни части.

Ето как се разигра пък днес политическия сериал по темата в общината.

ГЕРБ липсват 37 милиона лева за заплатите в градския транспорт

"Поискахме спешна среща с кмета на София Васил Терзиев, за да обсъдим основните теми, свързани със заплащането на транспортните работници, пътната безопасност, здравеопазването и културата. В този бюджет виждаме и много пропуски и почти никакви гаранции, особено когато става въпрос за заплатите на шофьорите в градския транспорт", посочи общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, цитиран от БТА.

Идеята на срещата е била да получат отговори, но по думите му не са ги намерили. Хекимян каза, че са поставили и техните искания.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев твърди, че липсват 37 милиона лева, с които ще се плати вече обещаното и подписано увеличение на заплатите в градския транспорт.

"Обясненията, които дотук получаваме, са, че тези 37 млн. лева кметът и администрацията ще ги вземат от софиянци. Парите ги няма в бюджета", коментира общинският съветник. По думите му се очаква да се продадат билети и карти, така че 37 млн. лева повече да постъпят в хазната. Нещо, което според нас е нереалистично, което обрича на дефицит икономическата рамка на обществения транспорт, посочи още той.

Последва реакция на кмета на София.

Терзиев: Ако има недостиг, парите ще бъдат заложени в бюджета

Обещаните 37 милиона лева за увеличение на заплатите в градския транспорт няма да дойдат от продажба на билети, заяви на свой ред кметът на София.

"Днес проведохме среща с колегите от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС), мислех си, че ще имаме една много конструктивна среща, свързана с бюджета - за това какво трябва да отпадне и да се добави, за да бъде подкрепено", отбеляза той. След като чух техния брифинг, имам чувството, че сме били на различни срещи. Почти всичко, което си говорихме, беше използвано като политическа риторика, каза Терзиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че това, което е чул от ГЕРБ, че не се знае откъде ще дойдат пари за транспортния сектор и че за да се подсигурят тези 37 милиона лева увеличение на заплатите, трябва да се продават по 65 000 билета на ден, не е вярно. Това не е разчетено по този начин в бюджета, обясни Терзиев.

Идеята ми за среща с всяка една от групите в СОС е да се намерим подкрепа за политиките, които са най-добри за софиянци, посочи кметът. Терзиев обясни, че едно от добрите предложения, които излязли от срещата с групата на ГЕРБ, е да има още по-голяма прозрачност за това къде отиват парите на софиянци. Единственият ми апел беше тези усилия, колкото са насочени към мен - кмета на София, да бъдат и към общинските дружества, на които принципал е СОС, каза Терзиев.

По думите на кмета на София, ако има недостиг в транспортната рамка, парите ще бъдат заложени в бюджета. Той още не е приет и работим по него, затова изслушваме всички предложения, обясни още Терзиев и допълни, че цената на билетите и картите не е залагана в бюджета.

Иван Василев зам.-кмет по финанси и здравеопазване в Столичната община посочи, че вече са започнали с части от опозиция в СОС да си говорят за бюджета и то в конкретика. Аз благодаря на колегите от ГЕРБ-СДС, че дойдоха да си говорим, затова как може бюджета на София да бъде гласуван през месец март, каза още Василев. Той обясни, че са отправили покана към ГЕРБ тази срещи да продължат, а от утре започва и работата на комисиите, където ще се говори в конкретика. Всяко разумно предложение, независимо от коя политическа група е направено, ще бъде подкрепено от нас като администрация, допълни той.