Екипи на Пожарната и Столичната община работят да преодоляване на последствията от разразилата се буря в София. Сигналите се увеличават лавинообразно, тъй като дъждът в София спря и се очаква тепърва хората да подават сигнали за наводнени приземни етажи и мазета.

Гръмотевичната буря с проливен дъжд и градушка колкото грахово зърно се разрази над София минути след 18 ч.

Вижте снимки >>

Над 70 са сигналите за щети от бурята, подадени в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", като основно става въпрос за запушени шахти и за наводнени улици в центъра на София, няколко детски градини също са наводнени, както и подходите към училища. Това се отнася най-вече за района на Сточна гара, уточниха от Пожарната.

По думите на очевидци районът е залят изведнъж от вълна и така колите в района са останали блокирани 40 минути.

Столичният бувевард "Мария Луиза"

Снимка: Росен Василев в "Забелязано в София"

Има сигнали за наводнени магазини и заведения в центъра на града, както и сигнали за паднали дървета, наводнени са подлези.

Бурята засегна и една от знаковите сгради на столицата - тази на Народния театър "Иван Вазов". И по ирония на съдбата беше отменено представлението тази вечер "Когато гръм удари, как ехото заглъхва" от Пейо Яворов, съобщава bTV.

Наводнени и протекли тавани наложиха да се преустанови работата на Камерната сцена.

Утре предстои да бъде направена оценка на щетите по сградата, която е паметник на културата.

Централната поща също се наводни, става ясно от видео във "Фейсбук". Свидетел разказва, че в помещението вали все едно, че е навън.

"Очаквам сигналите да надминат 100 - за задръстени улици, наводнени мазета в Центъра и широк център. Силният вятър обрули дърветата, запуши шахтите и обилният дъжд не можа да бъде поет от водопроводната инсталация. Няма тежко пострадали обекти. До сутринта ще се оправим, ако дъждът спре", каза гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН.

Потопът в София

Все още в столицата има райони без електричество, като от Електрохолд работят по отстраняване на повредите.

Сничка: "Забелязано в София"

По заповед на кмета Фандъкова всички общински аварийни екипи работят по отстраняване на последиците, причинени от силната буря, съобщиха от Столичната община.

Екипите на "Аварийна помощ и превенция", Столичен инспекторат и почистващите фирми работят по получените до момента над 50 сигнала за завирявания. Шест екипа на пожарната до момента са отработили 20 сигнала за завирявания. До момента са получени и пет сигнала за паднали клони, които се разчистват от екипи на дирекции "Зелена система" и "Аварийна помощ и превенция".

Подлезът на "Сердика" в 18.20 часа

Снимка: "Забелязано в София"

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, по време на бурята на територията на Софийско са паднали средно 30 л/кв. м. Нивата на всички язовири на територията на Столична община са в норма. Нивата на реките, които преминават през територията на града, също са в норма и няма опасност от преливане.

Възстановено е движението на трамвайни линии номер 6 и 10, което беше спряно заради дъжда. Временно е променен маршрута на линия 77 в посока към "Красна поляна".

Снимка: фейсбук страницата Meteo Balkans

Трима сирийци загинаха на място, а четвърти е тежко ранен при градинката на ул. Пиротска до църквата "Свети Николай Софийски" след паднала мълния. Пострадалият е транспортиран в болница "Пирогов".

Снимка: Булфото

Според неофициална информация от полицията най-вероятно става въпрос за мигранти. Изяснява се дали имат статут у нас. И четиримата мъже са стояли под с дърво заедно с багажа си, когато са били поразени от мълнията. Районът на парка "Св. Никола Софийски" е отцепен от полицията. Продължава работата по разследването.

Няколко столични квартала и села около София останаха без ток заради разразилата се силна буря в столицата.

За половин час над района на града бяха регистрирани около 800 мълнии, показват данните на метеорологичните радари. Според експертите най-добрата защита от гръмотевици е да стоим на закрито.

Имаме информация, че тази вечер е имало градушка в Борово в София, в столичния район "Кремиковци" и в други столични квартали, съобщи по-рано за БТА Виктория Клещанова - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По-силна е била бурята в северозападната част на столицата. Там валежите от дъжд са били придружени с градушка.

Между 24 и 35 литра на квадратен метър са количествата дъжд в различните квартали на София в последните часове. 30 литра на кв. метър са измерени също така в Добрич и Козлодуй. До сутринта валежите навсякъде ще спрат.