Трима души загинаха на място, а друг е в много тежко състояние след паднала мълния в столицата, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ - София. Пострадалият е транспортиран в болница "Пирогов" с 20% изгаряния.

Сигналът за инцидента е постъпил в 18.15 ч. Мълнията е паднала на улица "Пиротска" 76 в градинката до църквата "Св. Николай Софийски". Към мястото са насочени три линейки, който са пристигнали там за 9 минути.

Загиналите и пострадалият са сирийски граждани. Годините и на четиримата са между 20 и 30. Все още се идентифицират, уточни говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска.

Линейките са пристигнали за 9 минути, но лекарите само са констатирали смъртта на ударените от мълнияа

Стопкадър: bTV

Районът на инцидента е отцепен. На място са следователи.

При друг инцидент в София има още един един ударен от мълния в квартал "Западен парк", той е откаран също в болница в тежко състояние.

Полиция на мястото на инцидента, където мълния уби трима души

Стопкадър: bTV

Гръмотевичната буря с проливен дъжд и градушка колкото грахово зърно се разрази над София минути след 18 ч. , като само за първия половин час са регистрирани около 800 мълнии, показват данните на метеорологичните радари.

За последния месец инцидентът от тази вечер е трети. В края на август мълния уби семейство, тръгнало към Гигинския манастир, а малко преди това жена оцеля по чудо, след като гръмотевица удари дърво в близост до нея.

Според експерти металният купол на столичния храм е привлякъл мълнията.

"Сериозен фактор е било наличието на храма, на който куполът е метален и всички знаем, че металът привлича тока още повече, че мълнията се формира на около 20 километра над земната повърхност и естествено че толкова малко точки може да порази в радиус около 50 метра около "провокатора" на мълния в тази връзка са опасни и трамвайни, тролейбусни спирки. Иначе в урбанизираната жилищна среда нещата са по-безопасни и разсеяни", заяви експертът по мълниезащита - инж. Радослав Калчев.

Ситуацията в града остава усложнена

От Пожарната съобщиха, че повечето от над 70 сигнали са постъпили при тях, основно свързани с наводнени подлези, приземни мазета, магазини и заведения в центъра на София. Има сигнали и за най-малко 3 паднали дървета в града. Към момента екипи на Столичната община и пожарната са на място.

Заради силната буря няколко столични квартала останаха без ток, без електричество бяха и села около София. Много жители на София останаха също без интернет и телевизия след гръмотевичната буря.

Движението по булевардите бул. "Сливница", бул. "Васил Левски", бул. "Данаил Николаев", бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Опълченска", бул. "Христо Ботев", ул. "Пиротска", бул. "Шипченски проход", бул. "Михай Еминеску" и бул. "Ал. Малинов" беше натоварено до късно вечерта.

От Столичната община съобщиха, че екипите на "Аварийна помощ и превенция", Столичен инспекторат и почистващите фирми работят по получени 52 сигнала за завирявания. Шест екипа на Столичната пожарна са отработили 20 сигнала за завирявания, получени са и 5 сигнала за паднали клони, които се разчистват от екипи на дирекции "Зелена система" и "Аварийна помощ и превенция".

Случаят с загиналите от мълния поставя въпроса и за състоянието на гръмоотводната защита на сградите. В района има много сгради, включително ново строителство и би следвало гръмоотводната система да защитава голям периметър.

"Природата в последно време ни показа силата си. Мълнията е природно бедствие, енергията ѝ е като тази, произведена от десет АЕЦ, и то за кратко време. Може да има много високи сгради, много гръмоотводи, но мястото, на което е попаднала в парка в София, не е защитено. Един гръмоотвод не пази всичко". Това каза пред БНР инж. Христомир Иванов, експерт "Мълния и защита" от Камарата на инженерите. И припомни, че при гръмотевична буря човек трябва да намери място да се скрие.

 

Стихията удари и Перник, където падна едра градушка.

От НИМХ съобщиха, че мощна купесто-дъждовна облачност се развива над много райони в северозападната част от страната. Интензивни са явленията по линията Кюстендил - София - Ботевград. В София по-съществени са количествата валежи в района на Кремиковци - 30 литра на квадратен метър, към Нови Искър - 24 литра на квадратен метър, за по-малко от 15 минути в Южния парк са паднали 20 литра на квадратен метър, на Владая - 33 литра на квадратен метър.

По-силна е била бурята в северозападната част на столицата. Там валежите от дъжд са били придружени с градушка

До полунощ процесите ще отслабнат, но в северозападната част гръмотевичната дейност ще остане интензивна.