Международното летище в София да носи името на Васил Левски предлага председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в писмо до служебния министър-председател Гълъб Донев с идеята Министерски съвет да разгледа предложението.

Тази година се навършват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски - една от най-светлите и велики личности в нашата история.

"С този акт всички ние ще изразим в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за освобождението на Отечеството ни. Освен космополитна личност, Апостолът е и един от дарителите при основаването на Българското книжовно дружество през 1869 г., чиито наследник е Българската академия на науките", се казва в предложението.

В писмото до премиера акад. Юлиан Ревалски посочва, че отново поставя за обсъждане това предложение, което през 2017 г. е било подкрепено от голяма група наши съвременници, но не се е реализирало.

Предложението тогава беше направено от "Националния инициативен комитет за честванията на 180 години от рождението на Апостола", а тогавашният министър на културата Вежди Рашидов беше задействал процедурата, като изпрати предложението до Министерството на транспорта.

До 2010-а година летището в София се казва "Враждебна", но след медийна кампания това име отпада. През годините е имало различни предложения за ново име. Летището да бъде именувано на известния летец и авиоконструктор Асен Йорданов е предложено от Националния граждански комитет на Авиационната общност. Имало е и предложение да бъде кръстено "Хан Тервел - София" от сдружение "Пазители на българщината". Да бъде именувано на Васил Левски обаче е първото предложение, което и обществеността, и народните представители приемат не само като вариант, а като кауза.