От днес започва работа закрития басейн в парк Възраждане, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети парка.

Басейнът е бил готов още през март, но заради извънредното положение и мерките срещу коронавируса откриването е отложено. Все още няма кой знае колко желаещи да го ползват, посочи кметът и покани хората, които имат желание да заповядат.

Снимка: БТА

В закритата зона има и спа център, който ще бъде отворен, когато разреши министъра на здравеопазването. Цялата закрита зона е готова за работа с изключение на ресторанта, за който се провежда конкурсна процедура, съобщи кметът.

Снимка: БТА

Този проект е част от големия проект за разширение на парк "Възраждане". Тук освен закритата зона с басейн има и открита зона с пет басейна с две пързалки.

Снимка: БТА

Тя също е готова, но ще бъде отворена, когато се оправи времето и има интерес, посочи кметът. В парковото пространство са засадени над 600 нови дървета и храсти.

Снимка: БТА

Еднократно посещение за плувния басейн е на цена от 9 лв. като има 20 процента отстъпка за деца и ученици. Има и 50 процента отстъпка за пенсионери до 16.00 ч. По случай откриването, правим промоция, първите сто посетители, които закупят едномесечна карта ще могат да го направят с двайсет процента отстъпка, а първите 100 посетители, които закупят тримесечна карта за плуване ще ползват 30 процента отстъпка, съобщиха от управата на парка. 126 лв. е едномесечна карта за плуване, с отстъпката става 100 лв и 80 ст. 340 лв. е тримесечната карта за плуване, като върху нея има 30 на сто отстъпка.

Снимка: БТА

Фандъкова подчерта, че са предприети всички необходими мерки за разделяне на потоците от хора, извършва се редовна дезинфекция на обекта. Кметът припомни, че в съседство Столичната община е изградила басейна в 30-то училище, който от десетилетия не се е ползвал. Кметът съобщи, че предстои обявяването на конкурс за управление там и на есен, и учениците от 30-то училище ще имат собствен басейн.

Столичният кмет припомни, че преди години цялата територия на сегашния парк "Възраждане" е била приготвена да бъде открадната. Дълги години Столичната община води съдебни битки, които за радост успяхме да спечелим, да защитим общинската собственост и да изградим този прекрасен парк, посочи Фандъкова. Тя каза, че паркът се стопанисва от "Софийски имоти", но препоръча дружеството да си смени името, защото асоциацията с това име е негативна.

Причината е, че вместо да спасява общинските имоти, дружеството ги е раздавало и подарявало. За радост сега то защити имотите си. 9,5 млн.лв. са средствата, които "Софийски имоти" са инвестирали във втория етап на проекта - за парковото пространство, вътрешната зона и закритите обекти. 5,3 млн.лв. са собствени средства на дружеството, а останалите са финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие по ОП "Региони в растеж", информира кметът. Тя поясни, че това са нисколихвени заеми, които дружеството следва да погаси.