Родители и близки на убити в пътни инциденти се събраха на протест пред сградата на Съдебната палата в София, за да искат справедливи присъди за шофьорите, причинили смърт на пътя.

Върховният касационен съд гледа делото за инцидента с 22-годишната Светомира Станчева от Шумен, която загина при тежка катастрофа на 28 септември 2022 година.  То е образувано по жалби на роднините и по протест на прокуратурата. Протестиращите искат отмяна на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане.

Инцидентът стана на бул. "Цар Симеон Велики" в Шумен. При катастрофата загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда. Подсъдим за инцидента е Жечко Кюркчиев от Шумен. От съда в Шумен Кюркчиев получи три години и четири месеца затвор, а Апелативният съд във Варна намали присъдата на три условни го дини, с пет години изпитателен срок.

"Нова акция имаме днес - да търсим справедливост за убитите ни деца. Животът на децата струва условни присъди и нула. Здрави, изучени деца - решава джигит да го премаже и да получи условна присъда и да се чака 5-10 години да се случи нещо", разказа протестираща жена пред БНР.

"Децата са жертва на безумие", допълни друга жена.  

"За Свети сме тук" посочи трета протестираща. По думите й Жечко Кюркчиев е типичен представител на групата "Пътни убийци" - от богати семейства, със скъпа кола. Джипът след това беше изгорен. Всички знаят какво се случва, гнила съдебна система, кометира жената.

"Чудим се как живеят със съвестта си. Имахме среща със зам.-министъра на правосъдието. Министърът на правосъдието Атанас Славов отказваше месеци да ни приеме. А по време на срещата със зам.-министъра стана ясно, че в Министерство на правосъдието смятат, че няма нужда от промяна в законите. Защо се пускат убийците? Но Десислава Иванчева стоя 8 месеца в затвора за икономическо престъпление", коментира протестираща.

Мъж обясни, че се влиза в Съдебната палата днес и очаква решението на съдийски състав да се върне делото в Апелативен съд - Варна. Моралът в съдебната система днес да възтържествува, поиска той.

Снимка: Bulphoto

Бащата на загиналото 22-годишно момиче - Анатоли, заяви пред медиите, че има надежда, че правосъдната система ще има своето ниво, за може не само за този случай, а за всички подобни да се даде вяра на хората.

Всеки ден живеем с мисълта, че детето ни го няма. Не можем да се съгласим с решения, които се вземат. Справедливостта ще дойде с промяната, когато тези, които ни управляват, вземат присърце професионалните си ангажименти и си свършат работата, посочи Анатоли Станчев, цитиран от БТА.

Жечко Кюркчиев от Шумен

Снимка: Bulphoto

До два месеца се очаква Върховният касационен съд да реши окончателно делото.

В жалбата на близките на загиналата жена са заявени доводи за това, че решението е постановено при допуснати съществени нарушения на процесуални правила. Това е довело до ограничаване на правата на страните, които не са били отстранени, както и до липса на мотиви. Също така се посочва, че на Кюркчиев е наложено явно несправедливо наказание, както и че условното осъждане е приложено неправилно.

Жечко Кюркчиев от Шумен

Снимка: Bulphoto

В съдебната зала днес Кюркчиев каза, че осъзнава вината си, съжалява за случилото се и иска да бъде при семейството си, както и да учи. Защитникът му смята, че условната присъда е справедлива, защото младежът има психично разстройство, появило се след инцидента, освен това не е осъждан.