Само 7 месеца след ремонта на бул. "Цар Освободител" пред парламента жълтите павета отново ще бъдат пренаредени, защото са доста разместени и на места разстоянието между тях достига 10 см. Очаква се това да се случи след средата на май, а трафикът да бъде пренасочен по ул. "Оборище".

Изпълнителят на обществената поръчка и общината посочват като причина метода по пренареждането и изискванията на Министерството на културата за опазване на културното наследство - върху "пясъчна възглавница" без свързващ елемент. Тази технология обаче била за леко и пешеходно движение максимум до 50 МПС-та на ден, включително и аварийни автомобили.

"Работна група направи много изследвания, експериментален участък извън централната градска част. Материалите, използвани за него за описани и работната група излезе с предложение за промяна на някои от материалите за фугата и основата под паветата. По всяка вероятност това ще стане през втората половина на месец май", каза зам.-кмет на София Ангел Джоргов пред bTV.

На въпросния тестови участък ще се използва специална смола във фигуриращата смес. Когато започне ремонтът, обходният маршрут ще бъде по улица "Оборище", където в момента тече ремонт.

Най-разместени са паветата в активната лента пред Народното събрание. По думите на Ангел Джоргов реконструкцията на жълтите павета е само 1% от целия ремонт, който включва карето между булевардите "Васил Левски" и "Георги Раковски", "Цар Освободител" и ул."Московска".