Независимият общински съветник Борис Бонев и гражданската организация "Спаси София" предлагат ново, драстично решение за намаляване на изоставените автомобили в столицата. От 2006 до 2019 г. броят на регистрираните автомобили в София е нараснал с 52%.

Вместо те да се считат за излезли от употреба 2 години след последния пропуснат годишния технически преглед, както е сега, този срок да бъде намален на 3 месеца, а времето след стикирането да бъде съкратено от 3 на 1 месец, гласи предложението им.

"В момента 2 години един автомобил, който може да бъде пълен с боклуци, с изпочупени стъкла, да бъде грозна и опасна гледка в кварталите, може да седи и да няма сила, която да го премести", заяви Борис Бонев в "България сутрин".

Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи.

В ефира на Bulgaria ON AIR общинският съветник съобщи, че от МВР вече са излезли със становище, че подкрепят сроковете да бъдат намалени.

"Въпреки положителната реакция, която получихме, имаше и хора, които изказаха своите опасения от типа "какво би станало, ако съм в болница". Годишният технически преглед не е обвързан с личното явяване на собственика, всеки може да направи това нещо. Много малко и частни са случаите, в които да има обективна невъзможност", коментира Бонев.

По думите му, изследвайки практиката в други държави, става дума за дни и седмици, а не месеци, в които автомобилите биват премахвани след изтекъл технически преглед.

"Почти няма междублоково пространство или паркинг, на който да няма поне един изоставен автомобил. Говорим за всички квартали", категоричен е Бонев.