Столичната община ще получи правото да ограничава движението на замърсяващи автомобили в дните с превишения на нормите за чистота на въздуха, стана ясно от интервю на кмета на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

Вчера при гледането на промени на първо четене в Закона за движение по пътищата е разгледано това предложение, уточни кметът и благодари на депутатите, които са подкрепили промяната.

Подобна практика е в сила в редица градове в Европа.

Фадъкова е създала работна група, която да разгледа спешните мерки при прогноза за превишения на фини прахови частици във въздуха на София. Безплатният градски транспорт е заложен като мярка в механизма, заедно с въвеждането на нискоемисионни зони и ограничаване на движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече.

По думите й над 80% от бюджета на София тази година е насочен към екология, градски транспорт и кварталите. Към настоящия момент проектът за бюджет е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева, но непрекъснато се подават предложения и цифрата може да се промени. В 18.00 ч. е днес публичното обсъждане на бюджета на Столичната община., заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

 "За улиците в кварталите сме заложили 12 млн. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат", добави кметът.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

"Ние сме заложили с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на хората", заяви Фандъкова.

110 млн. лв. са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите.

"Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година - миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града", каза още Фандъкова.