Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022, съобщиха от Медицинския университет в София.

Тенденцията все повече специалисти да остават да се реализират у нас след завършването вече е устойчива, сочи анкета сред завършващите учебното заведение. На 21 февруари ще се дипломира випуск 2022 на Медицинския факултет към Медицинския университет в столицата. Завършват 751 специалисти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на наградата за пълно отличие "Златен Хипократ" са две млади лекарки - Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична награда от 2000 лева от наследството на дарителя д-р Андрей Георгиев.

За първи път като най-желана специалност е посочена педиатрията, показват данните от анкетата, която Медицинският факултет прави сред българите от всеки завършващ випуск. В нея 12,4% са заявили, че ще работят в детското здравеопазване. Това е ръст с повече от 7% в сравнение с предходния випуск.

Подредбата на интересите на младите лекари продължава с кардиология (9%), хирургия (8,7%), вътрешни болести (7,3%), акушеро-гинекология (7%), анестезиология и интензивно лечение (6%), гастроентерология (5%) и т.н. Почти всички (87%) се виждат като лекари в клиничната практика. И в този випуск се отчита скок на желаещите да са общопрактикуващи лекари - от 5,9% в миналия випуск, сега са 8%. Но под 1% е резултатът за спешна медицина. Леко повишаване се наблюдава на процента желаещи да се занимават с научна работа (3%).

Снимка: Медицински университет - София

Анкетата показва и още една добра новина - в три поредни випуска се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване броя на оставащите в България, отбелязват от МУ-София. В новия випуск те вече са 50%. Като най-силен мотив да останат в България абсолвентите отново посочват семейството и приятелите, както и дълга към родината. Сред желаещите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират САЩ (10%) и съответно се увеличава интересът към страните от ЕС (71%). Няма промяна в причините за напускане - по-високо заплащане, по-добра здравна система и техническо оборудване.

По традиция тържествената церемония по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК в присъствието на ръководствата на Медицинския университет и Медицинския факултет, семействата на абсолвентите, политици, общественици, директори на здравни заведения и др.