Денят е понеделник, обедно време. Паркът в столичния квартал "Младост 3" е пълен с майки с деца и бебешки колички. Времето е горещо, ярко зелените дръвчета правят чудесна сянка и разходката се превръща в приятно занимание. Тук някъде приказката свършва и започва реалността...

И за най-непредубеденото око става видна тъжната и мръсна картинка. Кофите са препълнени с боклук и около тях не може да се мине на метри, пейките са мръсни и обградени от фасове, кенове от безалкохолни, пакети и кутийки във всякакъв размер, станиоли от шоколади и десерти, пликове и... безкрайно количество люспи от слънчогледови семки. Още по-отчайващ става пейзажът в тревните площи, където тичат и си играят децата ни. Мизерията е завладяла до такава степен парковото пространство, че едва ли има някой, на когото не би му направило впечатление.

Снимка: Бисер Кунчев

Снимка: Бисер Кунчев

Веднага идва въпросът - има ли механизъм за поддръжка и чистота?

Кой е отговорен за тази неприятна гледка?

Снимка: Бисер Кунчев

Да, всеки ще каже, че боклука го правим ние самите. И несъмнено ще сте прави. Но затова питаме къде и какъв е механизмът, в който всеки да си понесе отговорността?

Като започнем от елементарни табели, които призовават да пазим чистота, до собствената ни култура и повод да се замислим и стигнем до евентуални проверяващи органи от Община "Младост", които да налагат глоби на нарушителите. Всичко това е наша обща отговорност, но докато някой вземе необходимите мерки, някой отговорен трябва и да почисти... навреме.