Имаме приета от съда експертиза, която ясно и категорично казва, че в над 90% от анализираните протоколи има разминаване в подадените и отчетените данни. Това заяви общинският съветник от МК "БСП за България" Иван Таков по време на пресконференция, която се проведе в централата на БСП, във връзка с делото за резултатите от балотажа за кмет на София.

По думите на Таков са анализирани една шеста от секциите, в които е имало машинно гласуване. Съдът въз основа на тази експертиза разшири този обхват и ще бъдат анализиран и останалите секции. Таков посочи, че дължи истината на всички избиратели, които са подкрепиха техния кандидат за кмет на София Ваня Григорова.

Таков заяви, че няма да позволят тяхната победа да бъде открадната с манипулации и машинации.

"За нас реалният резултат се различава от официалния. (...) На местните избори бяхме сами срещу всички, няма да позволим нашата победа да бъде открадната с манипулации и машинации. Ние направихме кампания на високо ниво и такава е и оценката, коментира още той.

Не казваме в каква посока са недействителните гласове, за единия или другия кандидат. За нас е важно, че в крайна сметка на тези избори не е решавал избирателят, а други хора", заяви на свой ред общинският съветник от БСП и кандидат на партията за председател на общинския съвет Диана Тонова.

От своя страна общинската съветничка Ваня Григорова коментира, че няма как бюджетът на София да бъде генерално различен от този, който е правен до момента, тъй като все пак "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") управляват от два месеца и не са създали предпоставки за революционен бюджет. Но от друга страна наистина не виждаме никакви значителни промени в него, такива, каквито биха могли да направят, дори и да не са направили нормативни промени в правилата, по които работи Столична община, добави тя на пресконференция в централата на БСП.

Григорова коментира и приходите от данъци върху продажбата на имущество, който по думите ѝ е най-висок в групата на данъчните приходи. "Това определено не е устойчиво управление на приходите и разходите на общината, това означава, че ние зависим изключително много от имотния пазар", каза още Григорова.

Според общинския съветник от БСП, ако продължава да се залага на тези приходи, може да се направи това, което от БСП са предложили в предизборната им кампания - да се постави акцент върху това да има общинска жилищна политика. След като от там се събират най-много средства, би трябвало да се използват за това най-сетне общината да има жилищна политика, каза Григорова.

Тя коментира и транспортния сектор, като посочи, че освен за заплатите, в бюджета на столицата се говори и за редица други мерки, които трябва да се предприемат. Като пример Григорова даде добавянето на общежития, в които да могат да се настаняват работещите в транспортния сектор, които не живеят в столицата. След като бюджетът изключително много разчита на транспортните сделки, би трябвало от тези приходи да има разработена жилищна политика, смята общинският съветник от БСП.

Григорова посочи, че ПП-ДБ (Спаси София) се гордеят с така наречения "граждански бюджет", а от бюджета са отделени по 200 000 лева на крайните райони и 500 000 лв. на централните. По думите ѝ крйните районни имат нужда от най-много инвестиции.