Столичната община иска преразглеждане и обявяване за нищожно на съдебното решение за строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище". Това заяви архитект Здравко Здравков, срещу когото е образувано наказателно производство заради отказа му да позволи строежа на ъгъла на булевардите "Иван Гешов" и "България", предаде БНР.

Инвеститор в проекта и компанията НИКМИ, която спечели едно от делата си срещу общината.В съдебното решение е записано, че Здравков трябва да издаде подробен устройствен план за имота, който ще позволи застрояването му. Това обаче не е направено и главният архитект беше глобен на два пъти заради неизпълнение на съдебно решение - веднъж с 1000 лева и веднъж с 13 000 лева. Главният архитект за пореден път каза, че ако изпълни съдебното решение, ще извърши един куп други закононарушения.

"Вече два пъти бях глобен. Един път с 1000 и един път с 13 хил. лв. За втората глоба солидарно Общинският съвет, всички знаете, събра парите. Този жест на солидарност не спира наказателното производство, защото глобата, която е наложена, е свързана с неизпълнение на съдебно решение. В тази връзка имаме искане за нищожност на съдебното решение".

Днес главният архитект на София Здравко Здравков представи свършеното от него за 2 години на този пост. Променена наредба за обществените обсъждания, така че гражданите да изказват мнение далеч преди да се е стигнало до разрешение за строеж, и нова наредба за облика на градската среда са сред важните акценти на главния архитект.

Най-големият проект - на метрото в София, също предстои да бъде променен, съобщи още арх. Здравков. Сериозни дебати предстоят и по наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата, внесена в Общинския съвет. Вече изтече срокът за нейното обсъждане. Определено в центъра рекламата ще бъде разредена, каза главният архитект.