213,11 лева - толкова трябва да даде всеки общински съветник в София, за да плати глобата на главния архитект на града. Идеята е на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, съобщи bTV.

Наложената от ВАС глоба на Здравко Здравков от 13 000 лева е заради градинка. След решение на общинарите и протести на хората, той отказал на нейно място да бъде построен 44-етажен небостъргач.

"Той е глобен, защото е спазил закона и поредица решения на СОС", заяви Елен Герджиков.

Повечето общински съветници са склонни да откликнат на призива на Герджиков и да дадат по 200 лева.

Но спорът за градинката продължава и в момента, въпреки че по градоустройствен план това е зелена площ, и в момента то е оградено и реално не може да се ползва.

От строителната фирма припомниха, че са купили терена за високо строителство през 2007 г. и са платили 4 милиона лева. А главният архитект е бил глобен, защото не е изпълнил решение на съда от 2016 година в тяхна полза, с което решението на СОС е обявено за нищожно. Голямата сума пък се получила с натрупване.

Строителната фирма не се е отказала да строи, а дали общинарите ще платят глобата на архитект Здравков в знак на солидарност, ще стане ясно в четвъртък.

"Няма глоба 13 000 лева. Те са минимални и целят да задължат главния архитект да изпълни съдебното решение", обясни Милко Благоев.