Патриарх Неофит посрещна днес частица от мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски, в митрополитския храм "Св. великомъченица Марина", в двора на Софийската света митрополия.

Снимка: БТА

Тези мощи 620 години не са напускали Бачковската света обител, а сега идват да благословят столичния град, милото ни отечество - майка България, и целия ни народ. Това каза Величкият епископ Сионий - игумен на Бачковския и на Троянския манастир, в митрополитския храм "Св. великомъченица Марина", след като предаде на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит частица от мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски.

Снимка: БТА

Светите мощи идват да благословят българския народ за утвърждаване на православната вяра, на всяка добродетел и за устояване на нашите велики български традиции, завещани ни и от св. патриарх Евтимий. Той е небесният молитвен ангел на Българската църква, каза още епископ Сионий.

Снимка: БТА

"Нека тази частица от неговите мощи да бъде винаги при Вас, да Ви укрепва във Вашето нелеко, но благодатно и радостно за всички нас служение, и както досега, да водите богомъдро и с голяма любов целия православен наш народ, така и да бъдете укрепван - дълги и благодатни години", това пожелание към Негово Светейшество патриарх Неофит отправи епископ Сионий.

Светите мощи на последния български патриарх преди падането на България под османско робство (14-и век) са изложени за поклонение в храма до 14:00 ч. днес. Вече има голяма опашка от вярващи пред храма, както и на площад "Св. Неделя", дошли да се поклонят пред светинята.

Снимка: БТА

Светите мощи идват да благословят българския народ за утвърждаване на православната вяра, на всяка добродетел и за устояване на нашите велики български традиции, завещани ни и от св. патриарх Евтимий. Той е небесният молитвен ангел на Българската църква, каза епископ Сионий.

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската света Литургия е от 9:30 ч.

Снимка: БТА

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 г. в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, твърде млад Евтимий се отличил със знания и чист духовен живот. В 1350 г. станал монах в Килифарския манастир под ръководството на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата. При него се заселили други монаси и се образувал манастирът "Св. Троица", който станал огнище на просвета и духовен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 г. бил избран за патриарх и се проявил като добър пастир. При завземането на Търново от османските турци той смело се застъпил за народа. Бил изпратен на заточение в Южна България, където се упокоил около 1402 г.

Светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, се съхраняват в Бачковския манастир и пристигнаха в София за поклонение, след което отново ще бъдат пренесени в Бачковската света обител.

Снимка: БТА

По предания мощите са били съхранявани там през цялото време на турското робство, но сега ще бъдат официално изложени за поклонение. В края на 1905 г. е имало откритие, което е предизвикало оживление в църковния живот, като при разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител са били открити гробът и мощите на патриарх Евтимий. Имало е и съмнения обаче за автентичността на мощите, включително и на учени изследователи, които са оспорили това откритие.

В Патриаршеското и синодално послание архиереите на Българската православна църква призоваха да се прекратят споровете и разногласията около автентичността на намерените преди повече от век реликви на Патриарх Евтимий.