Политическо и гражданско недоволство в София, след като посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова и служители на посолството, заедно с представители на дипломатическия корпус и обществеността, поднесоха цветя на костницата на съветските воини в кв. "Лозенец" в София. В честването се включиха и общински съветници от БСП в София. 

Заради това, че кметът на София Васил Терзиев е дал разрешение да се състои мероприятието, пред Столичната община граждани излязоха на протест. От своя страна той прехвърли отговорността към външния министър Мария Габриел, но от ведомството ѝ отрекоха да са разрешавали отбелязването на Деня на съветската армия. 

"Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции, да иде пред МВнР", заяви Терзиев. 

По-рано от ПП-ДБ поискаха от столичния кмет тези чествания да бъдат забранени.

"Разбираме, че точно днес в София ще честват убийците му (на руския опозоционер Алексей Навални) - представителите на този режим, който избива най-смелите си синове, избива украинския народ и нашите сънародници там, режим, който обяви България за неприятелска държава, а самият той е обявен от Европейския парламент за терористичен. Обръщаме се към кмета на София с призив да използва своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен честване на "Деня на защитниците на отечеството" или Ден на Съветската армия".

На въпрос защо не е забранил мероприятието, Терзиев обясни, че в нота от МВнР написали: "Моля за Вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност". "В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно -да не сгазят някого, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша", уточни Терзиев.

От ведомството на Мария Габриел обаче отричат да са предоставяли разрешения за честване, организирано от посолството на Руската федерация в София.

От външното министерство са категорични, че даването на разрешения или откази за провеждането на събития не зависи от тях и в конкретния случай, че компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице:

"Съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, МВнР следва да бъде уведомено по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира с цел информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност".

Преди заседанието на Столичния общински съвет се проведе протест, организиран от БОЕЦ, заради разрешението за честване пред "Паметника-костница". Недоволните скандираха "Вън Русия от България", "Вън Митрофанова и руските агенти от България", "Русия е империя на злото".

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

От движението "Ние идваме" пък изразиха "дълбоко възмущение от разпореждането на министър Габриел към община София да осигури церемонията по поднасяне на цветя от представителя на Москва Елеонора Митрофанова на костницата в кв. Лозенец". В писмо до медиите, изпратено преди отговора на външно министерство, от движението заявиха: 

"Този акт дава основателни съмнения в логиката Министерството на външните работи да остане под контрола на ГЕРБ, при евентуална ротация. Подобно разрешение е абсурдно към представител на режим, представляващ Русия, която, заедно с Украйна и други народи, представляваше Съветската армия. А днес именно Москва води агресивна и кървава война срещу народ, представлявал част от Съветската армия и използва аргументите на Хитлер, за да оправдае нахлуването в Полша в началото на Втората световна война".

"Ние идваме" казват още, че "тъжният дипломатически нонсенс се допълва и от факта, че в Паметника-костница в кв. Лозенец не са положени ничии кости". 

Снимка: Facebook/Посолство на Русия в България

"Абсурдното поведение на външния министър, който не намери време да привика г-жа Митрофанова във връзка със смъртта на Алексей Навални, се допълва и от неадекватното поведение на кмета Васил Терзиев. Изглежда той е пропуснал текстовете от закона, които в рамките на местното самоуправление му дават възможност да се отнесе към събитието, както към всеки национал-социалистически жест, напр. Луков марш". 

Дипломатическият имунитет не е повод за измяна към демократичните ценности на страната ни и възможност за гавра както с паметта на загиналите тогава, така и с паметта на загиващите днес, категорични са представителите на "Ние идваме".

Според тях логичното решение е "външно министерство да не легитимира посланик Митрофанова, а тя да бъде изгонена от страната ни, за да получи време в родината си да научи имената на всички народи, участвали в Съветската армия, които днес Москва атакува". И заявиха, че на нейно място трябва да бъде изпратен човек, който не споделя национал-социалистически възгледи.