"Убедена съм, че ще победим и всичко ще бъде иначе", заяви руската посланичка Елеонора Митрофанова на международния събор на русофилите, който се проведе днес в Калофер.

Национално движение "Русофили", ръководено от обвинения за шпионаж в полза на Русия и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" - Николай Малинов, организира първи международен русофилски събор. Съорганизатор е учреденото през март т.г. в Москва Международно движение на русофилите (МДР). Съборът протече под наслов "С Русия в сърцето", предаде Bulgaria ON AIR.

"За нас е голяма чест и радост да бъдем днес тук, заедно с вас. Както каза Николай Малинов днес, в тези дни не е лесно да бъдеш просто русофил, а активен русофил. За това се изисква гражданско мъжество и ние много ценим тази подкрепа, ценим вашата гражданска позиция и винаги сме с вас", заяви руският посланик Елеонора Митрофанова на събора на русофилите.

"Управляващият политически елит в България се опитва злонамерено и агресивно да сблъска две части от нашия народ като разрушава символи, паметници, история и вековна обич към Русия" - така се обърна към събралите русофили в Калофер Николай Малинов.

Снимка: Фейсбук страницата на посолството на РФ

"Позволете ми от мое име и от екипа на нашето посолство да ви пожелая всичко най-хубаво и издръжливост на духа. Убедена съм, че ще победим и всичко ще бъде иначе", каза още Митрофанова.

Тя прочете послание от руския външен министър Сергей Лавров, с което сърдечно се приветства участниците в Първия международен събор на приятелите на Русия.

"Разчитам, че срещи, подобни на днешната, ще се провеждат редовно. Това ще позволи на неравнодушните граждани на много държави, на нашите съотечественици да обединят усилия в защита на руското хуманитарно присъствие на международната арена", се казва в посланието Лавров, което бе поднесено от Митрофанова и публикувано на фейсбук страницата на руското посолство у нас със снимки от събора.

Лидерът на българското движение "Русофили" Николай Малинов обясни, че както световни сили искат "Русия без Русия, така и български продажни сили помагат да остане България без България".

"Ние българските русофили сме съществена част от гаранцията, че това няма да се случи. Ние държим нишката на историята затова сме честни с миналото и уверени в бъдещето, готвят ни въвличане на България във война с Русия, готвят ни българския майдан, готвят ни диктатура, но ние ще издържим на изпитанието на времето, защото колкото и да е силно злото тактически, доброто винаги ще победи стратегически", каза Малинов.

Снимка: Скрийншот

Той обеща, че русофилите ще сеят "доброто, разумното и вечното", докато призовават за "разрушаване на фобиите".

"Да бъде обезсилена алчността, да бъде победен болният стремеж към господство, не на света на взаимните унижения, не на света на санкциите, това казваме ние русофилите и го казваме ясно, гордо и смело. С Русия в сърцето към един по-добър, човечен и по-успешен свят", заяви Малинов.

Любопитен факт е, че братя Аргирови, които първоначално бяха обявени в програмата с изпълнители на събора, обявиха, че са са отказали участието, защото са били подведени, че събитието няма политически характер и е само културно мероприятие с цел забава и развлечение от типа на есенен събор.