Наложиха мярка "домашен арест" на сириеца Мохамед Хамдо, стрелял с газов пистолет в тунела към кв. "Люлин" в София в деня на сватбата му.

27-годишният сириец се яви в съда с костюма от празненството.

Хамдо бе задържан на 10 юни, ден след като беше заснет да стреля с газов пистолет в тунела за столичния жк "Люлин" около 17.45 часа. Пред органите на реда обяснил, че току-що се оженил и чрез стрелбата изразил радостта си. На другия ден прокуратурата му повдигна обвинение за хулиганство, извършено с изключителна дързост.

Според обвинението той е произвел множество изстрели и затова трябва да остане в ареста. Това, че е чужд гражданин, също даде основание на прокуратурата да предполага, че задържаният може да се укрие, ако бъде освободен.

В съда от защитата изтъкнаха, че няма очевидци, които категорично да посочат кой е натиснал спусъка в тунела към кв. "Люлин". Адвокат Емануил Йорданов допълни, че газовият пистолет, с който е стреляно, можело да даде възможност на човек да изрази радостта си.

С помощ от адвоката си Светла Йорданова, Хамдо успя да каже ЕГН-то си и постоянния си адрес - жилище в София, в което заживял преди две седмици заради предстоящата сватба.

В последните си думи пред магистратите сириецът заяви на развален български: "Съжалявам, за това, което направих! Моята сватба и щастие... Аз доброволно направих всичко това".

Съдът обаче счете, че е налице опасност да се скрие, заради обвързаността му със Сирия, а извършеното е създало риск за гражданите. В крайна сметка се взе предвид, че Хамдо има адрес в България, има брак и трудов договор. Също така се взе предвид и чистото му съдебно минало.

Стрелецът младоженец е роден на 1 януари 1996 г. в Хама. Пребивава у нас от 2012 г., има средно образование и постоянна работа. От две седмици живее в семейно жилище заедно с новата си съпруга.