Софийска районна прокуратура обвини и задържа сирийски гражданин, стрелял от автомобил в София.

Софийска районна прокуратура се самосезирала след разпространения в медиите видеоклип, на който се вижда как мъж стреля от лек автомобил в движение по натоварени булеварди и тунели в София. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по хулигански подбуди.

Задържаният мъж е пребиваващ в България от 2012 година. Пистолетът, с който е стрелял, е газов, а не боен. Оръжието е иззето от полицията.

Днес по образуваното досъдебно производство дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност гражданин на Сирия. М.Х. е обвинен за това, че на 09.06.2023 г. около 17,45 часа в тунел на бул. "Царица Йоана" и в района на подлеза на НДК е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред - по време на движение на лек автомобил, марка "Мерцедес" , се е показал през шибидаха на колата и е стрелял многократно с газов пистолет. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

С постановление на прокурор М.Х. е задържан за срок до 72 часа. Задържането бе извършено снощи. 

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.