Новият районен кмет на столичния квартал "Лозенец" Константин Павлов е отправил искане към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за издаване на заповед за събаряне на небостъргача "Златен век", съобщиха от "Демократична България".

Искането е подкрепено от становище, съдържащо правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса,

"Внесеният от Павлов документ ясно доказва, че разрешението за строеж на "Златен век" вече е загубило правното си действие. Становището му идва да запълни шестмесечното мълчание от страна на главния архитект на Столична община (СО), арх. Здравко Здравков, след като през април 2019 г. началникът на ДНСК арх. Несторов го задължи да се произнесе по казуса", отбелязват от "Демократична България".

Небостъргачът на "Артекс" стана повод за граждански протести, като освен това и строителството му беше спирано заради нарушения, а разрешителното на обекта беше поставено под въпрос.

В отделно искане, отправено до столичния кмет и главния архитект на СО, Павлов настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I-ва част", така че да бъдат приведени предвижданията на подробния план с тези на Общия устройствен план в съответствие с действащите законови изисквания.

В момента казусът законно ли е спирането на строежа на небостъргача "Златен век" е във Върховния административен съд (ВАС), след като ДНСК обжалва решението на Административен съд-София град от 30 юли. Последното отмени забраната за строителство на 120-метровата сграда, наложена от строителния контрол през април. Тя бе издадена в разгара на гражданските протести срещу небостъргача и среща на инициативния комитет "Лозенец" с министър-председателя Бойко Борисов. Около месец по-рано от ДНСК не бяха открили нищо нередно. След "заръка" на премиера от ДНСК обаче установиха несъответствия между строителството и документите за него. 

"От строителния контрол посочиха, че небостъргачът като сграда е законен, но за самото му строителство трябва да каже съдът, тъй като около разрешителното за строеж и валидността му се води дело. Според главния архитект  трябвало да се направи презаверка в края на миналата година, а това не се е случило", каза в разгара на скандала столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Спорът още тогава бе дали изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), прието от Народното събрание на 7 февруари 2017 г., което увеличава срока на разрешенията за строеж от 5 на 10 години, важи за заварени случаи като "Златен век". Едната версия е, че разрешението за строеж е издадено през 2007 г., презаверено е през 2012 г. и съответно срокът му на действие е бил до ноември 2017 г.

Столичният административен съд обаче прие обратното - че промените в закона, които позволяват 10-годишни разрешения за строеж, важат и за небостъргача на "Артекс". Последвалото обжалване от строителния контрол пък бе определено от строителната компания като "нагледен пример как някои държавни институции работят против икономиката и гражданите на България."