Строителните предприемачи от "Артекс" започват серия от дела за уронване престижа на компанията. Първите искове са заведени срещу представителите на инициативен комитет "Лозенец" Мариан Башур и Никола Вапцаров. Двамата са сред инициаторите на протестите, които доведоха до спиране строежа на небостъргача "Златен век".

Новината бе оповестена днес със съобщение от Софийски градски съд:

"На 5 юни в Софийски градски съд са образувани две граждански дела по постъпили искови молби от фирмите "Артекс - Златен Век" и "Артекс - инженеринг". Това съобщиха от пресцентъра на съда. Молбите са по чл. 45 от ЗЗД и са срещу Никола В. и Мариан Б."

Според сайта, който представя всяка информация, свързана с блокирания строеж на "Златен век" - Arteks.eu, исковете са в размер на 200 000 лева - за разпространняване на "неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии."

Според сайта "Артекс" ще продължи да търси правата си в съда и срещу други участници в обвиненията, заради които компанията губи по 120 000 лв. на седмица или общо 840 000 лева от 15 април 2019 г. насам.

На 4 април премиерът Бойко Борисов разпореди Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) "да действа съобразно своите компетенции и строежът на небостъргача "Златен век" да не продължава".

Още същия ден "Артекс" обяви, че ще се съобрази с разпореждането на министър председателя Бойко Борисов и че  преустановява строителството на "Златен век", като започва да обезопасява обекта.

На 6 април (събота) ДНСК връчи констативен акт на възложителите на сградата със заповед за спиране на строежа от 9 април (понеделник) с два мотива (обявени на 8 април от регионалния министър Петя Аврамова): първо, за нарушения по време на строителството, и второ - липса на презаверено разрешение за строеж.

В писмо до президента от 9 април от компанията написаха, че "заповедта за спиране на строежа ще засегне съществени законни права и интереси на АРТЕКС и ще причини вреди в размер на десетки милиони. Да, компанията има право и ще предприеме мерки за защита, включително по съдебен ред. Но кой ще понесе отговорността от присъждане на обезщетение в полза на дружеството?"