Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите във връзка със спирането на строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", са довели до загуби за строителната фирма „Артекс“ в размер на 1 800 000 лв. от издаването на заповедта на ДНСК на 15 април до момента. Това се казва в съобщение от компанията до медиите.

Със свое решение от 30 юли Софийският административен съд потвърди валидността на разрешението за строеж на "Златен век" и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Решението е взето от тричленен състав и не е окончателно. То може да се обжалва пред Върховния административен съд.

От аргументите на административните магистрати става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи. Освен това съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г., се казва още в съобщение на "Артекс".

Съдът приема, че нарушения има, но спирането на целия проект е прекалено тежко наказание и трябва да се спрат само отделни части от строежа. Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.

"Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че "Артекс" продължава изграждането на сграда "Златен век"! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си", пишат от фирмата.

34-етажната сграда в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. До спирането му се стигна, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара, а това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали. "Златен век" беше спрян от Дирекцията за национален строителен контрол в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него.

Междувременно пред "Нова телевизия" от инициативния комитет, който се обяви срещу "Златен век", обявиха, че и те ще продължат с протестните си действия.