Софийският административен съд отмени спирането на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Решението обаче е взето от тричленен състав и не е окончателно.

Изграждането на суперскъпата сграда на фирма "Артекс" беше спряно от строителния контрол след Апартаментгейт, в който стана ясно, че тя е прдола евтините луксозни жилища за представители на властта.

"Златен век" беше спрян, тъй като в него са допуснати редица нарушения, които не отговарят на получените строителни книжа. "Артекс" обаче обжалва заповедта за спиране на строежа.

Сега в решението на съда се казва, че няма каквито и да е правни основания за разпореденото спиране на строителството, съобщи bTV. Сега съдът приема, че нарушения има, но спирането на целия проект е прекалено тежко наказание и трябва да се спрат само отделни части от строежа.

В решението пише, че след презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок. Последната заповед е на главния архитект на София Здравко Здравков и е от 2018 г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 година, допълва БНТ.

Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.

В него е посочено още, че шефът на ДНСК Иван Несторов е този, който трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж, а на да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков.