Във връзка с публични изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков, съдържащи според Камарата на строителите в България /КСБ/ неверни, подвеждащи и уронващи авторитета й твърдения, от КСБ заявяват, че реставрацията на паметника "Цар Освободител Александър II" е извършена при стриктно спазване на всички законови разпоредби, перманентен контрол от отговорните институции, консултации от международно признати експерти, а средствата са изразходвани съобразно волята на дарителя. Това съобщиха от Камарата.

Според КСБ не отговаря на истината твърдението, че няма проектна документация. Главният архитект на Столичната община е издал разрешение за строеж номер 58 от 11 април 2011 г. въз основа на надлежно съгласуван с писмо от 9 август на Министерството на културата проект за реставрация и консервация на паметника. Главен координатор на екипа, изготвил проекта за реставрация и част от проектантския екип, е арх. Любомир Петров, ръководител звено "Опазване паметниците на културата и историческото наследство" (ОПКИН) към Общински културен институт "Музей за история на София".

От КСБ припомнят, че към 2012 г. скулптурата е била в изключително лошо състояние, дори опасно за живота на преминаващите около нея хора.

Паметникът, издигнат през 1907 г., не е реставриран от 1944 г. Установено е, че по краката на конната фигура има сериозни пукнатини. Столичната община издига благородна идея за осигуряване на средства за реставрацията, изтъкват от КСБ и посочват, че организацията, която има богат опит в участието и подкрепата на благотворителни инициативи, например обновяването на музея на Кольо Фичето в Дряново, застава зад каузата за възстановяването на тази архитектурна културна ценност с изключително значение за националната ни идентичност.

Камарата предоставя проектите за обновяване, одобрени от Столичната община, на хуманитарната фондация на Андрей Скоч "Поколение" - неправителствена организация, която се занимава с реставрацията на руски военни паметници. В резултат представители на фондацията пристигат, за да се запознаят на място със състоянието на паметника. Взети са проби и след експертна оценка фондацията решава да отпусне необходимите средства.

На 29 август 2012 г. е сключено споразумение между Столичната община и КСБ, с което Камарата поема цялата дейност по организацията и координирането на проекта, се посочва в прессъобщението, където се допълва, че организацията на работа е съгласувана с всички институции. През септември тежащата 3,3 тона статуя с височина 4,22 метра е успешно демонтирана и превозена до "Марков студио" с основател и управител скулптора Марин Марков. Самото възстановяване на бронзовите скулптури е направено след подробен метало-химичен анализ, извършен от два института на БАН - по металознание, съоръжения и технологии и по обща и неорганична химия, и с използването на същата бронзова сплав като оригиналната.

Сред екипа консултанти на реставрацията, изпратени от фондация "Поколение" у нас, са Олга Чужикова, носител на множество престижни награди, която ръководи руските реставратори, и Алексей Воробьов, изтъкват от КСБ и допълват, че те дават много висока оценка на работата на своите български колеги и на КСБ като координатор на целия проект. Такава е и оценката от Столичната община. В края на ноември, след само 3 месеца, обновената фигура е върната на мястото й на площад "Народно събрание".

Целият процес от самото начало до финализирането на реставрацията протича при пълна прозрачност и постоянна информираност на медиите и обществеността за извършваните дейности, посочват от КСБ.

Миналата седмица и Столична община излезе с официална позиция по обвиненията на Минеков като заяви, че реставрацията е извършена след съгласуване с Министерство на културата.

До обясненията от Столична община и КСБ се стигна, след като служебният министър на културата заяви на брифинг, че "няма яснота как са използвани средствата за реставрация на паметника на цар Освободител".

"Столичната община е възложила всички ремонтни действия, наричани реставрация, на КСБ в България", посочи още министърът и попита какво общо има строителната камара с реставрация.