Служебният министър на културата Велислав Минеков коментира на брифинг днес ремонта на Лъвов мост в София. По думите му той неправилно е наричан реставрация. Министърът показа документи, с които удостоверява, че няма съгласуван проект за реставрация.

"Все едно аз да съм зъболекар и да посегна с длето и чук към вашата отворена уста", описа Минеков качеството на извършените ремонтни дейности.

По думите му целият процес е бил оставен в ръцете на нелицензиран по закон майстор, което означава, че присъствието му там също е било нарушение.

"Въпросният майстор е бил посочен еднолично от Министерството на културата", каза министърът.

"Имаше един елемент на технология, останал за мен незабравим. Това е почистването от оксидация на самите фигури. То беше извършено така, както се почиства палуба на ръждясал рибарски кораб - със стоманени четки и ъглошлайф. Такава технология за реставрация е непозната. Който и реставратор да види извършеното, ще изпадне в ужас", смята министърът.

"Няма яснота как са използвани средствата за реставрация на паметника на цар Освободител", каза още на брифинга министърът на културата.

По думите му "така наречената реставрация е продължила три месеца".

"Почти същата композиция е паметникът на Фридрих Велики в Берлин, където мои приятели ме осведомиха, че истинската реставрация е продължила 11-12 години", каза Минеков.

"На 5 септември 2012 г. паметникът в центъра на София е демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с любимия на българите инструмент ъглошлайф и отнесен в селски двор в село Требич", каза Минеков.

Паметникът е монтиран обратно на 29 ноември 2012 г.

"Столичната община е възложила всички ремонтни действия, наричани реставрация, на Камарата на строителите в България", посочи министърът.

"Става дума, че средствата ще бъдат осигурени от руската хуманитарна организация "Поколение", добави той и попита какво общо има строителната камара с реставрация.

"Ние няма да строим. Той вече е построен, паметникът го има. Никога не съм чувал строителната камера да се занимава със строеж или реставрация на паметници. Тази измама ще я разкажа и на посланика на Русия", добави Минеков.

Той припомни, че депутатът Андрей Скоч е "насочил" 1,2 млн. лв. за реставрация на паметника и че същите тези средства е трябвало да бъдат използвани и предадени на строителната камара.

Минеков обясни, че Скоч е в списъка със санкционирани лица от правителството на САЩ.

"Определян е като част от организираната престъпност в Русия и съществен елемент в тази престъпност", каза министърът на културата.

"В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства. Надявам се да се е случило това, за което са били предназначени", каза министърът.

Той допълни, че има информация от човек, представящ се за член на управителния съвет на камарата, че общата сума е 1 милион 820 хиляди лева.

В същото време се разбра, че със заповед на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков от днес е уволнен дисциплинарно изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" Жана Караиванова.

Причините за това са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.