Флашмоб събра граждани, които масово подаваха жалби срещу решението северното крило на сградата на Централна баня да стане музей, видя Булфото.

Вижте снимки >>

Уникалното предназначение на прекрасната сграда, построена върху минералните извори, трябва да се запази, категорични са организаторите на протеста, които внесоха жалба в кметството. Тя е срещу проекта на местната власт - неремонтираните северно и източно крило да се превърнат в арт зали и разширение на Музея за история на София.

Граждани масово подаваха жалби срещу решението Централна баня да стане музей

Снимка: Bulphoto

От организацията "Спаси София" бяха подготвили самолетни билети до Будапеща за кметът Йорданка Фандъкова и нейния заместник Тодор Чобанов, за да разгледат най-големия балнеоложки комплекс в Европа.

"Ние смятаме, че уникалното предназначение на прекрасната сграда, построена върху минералните извори трябва да се запази! Зали за събития и разширен музей на София могат да бъдат приютени в далеч по-подходящи сгради като Царския дворец или Царските конюшни, както и в десетките стари и забравени индустриални сгради. Практиката на градове като Будапеща, където общината управлява 8 големи бани, показва, че те следва да се реставрират и опазват, защото представляват основна туристическа атракция, източник на приходи и добър имидж на града", категорични са от "Спаси София".

Граждани масово подаваха жалби срещу решението Централна баня да стане музей

Снимка: Bulphoto