Покривът е 100% готов, фасадата е 90% изпълнена, реставрирани са барелефите, за които толкова време се обяснявахме. В момента се изпълняват подовете и таваните, всичко е максимално близко до оригинала. Вторият етап от ремонта на театър "София", който се изпълнява в момента, трябва да приключи през март, а последният, трети етап, в който ще се доставят и монтират съоръженията за сцената, трябва да бъде изпълнен до края на юли. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на ремонта на театъра.

Още снимки вижте тук >>> 

Ако всичко се изпълнява в график, би следвало за следващия сезон трупата на театър "София" да се върне в дома си. Това ще бъде най-модерният театър в цяла България, заяви Фандъкова. По думите ѝ общинските театри са много ценни за града. Фандъкова посочи, че въпреки забавянето на бюджета са успели да увеличат с 30% заплатите във всички общински театри, за да могат артистите да останат мотивирани и да мотивират всички зрители. София трябва да продължи да бъде духовен център на България, допълни кметът.

Основните предизвикателства пред този проект са в две направления, каза инж. Петър Костов, директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" към Столичната община. Едното предизвикателство е, че вкарваме изцяло нови системи, отговарящи на най-новите наредби и "писък на техниката" - нова вентилация, пожароизвестяване, електросистеми и енергийна ефективност, обясни Костов.

Той допълни, че тези системи са направени в сграда, конструирана в средата на 70-те години на миналия век, което е било едно от предизвикателствата.

Снимка: БТА

Друго, с което се сблъскахме, е запазването на визията на театъра така, както е бил преди, посочи Костов. Театърът има няколко системи за пожароефективност, като има няколко допълнителни агрегата. Това ще бъде изключително модерен и безопасен театър, обясни още Костов. Той допълни, че ще има специални шест места за хората в неравностойно положение и още толкова в Камерната зала на театъра.

Снимка: БТА

Директорът на театъра Ириней Константинов обясни, че след направената вътрешна реконструкция ще могат да сменят функционалността на някои помещения. Също така спечелихме нови пространства, които може да използваме като сцени, каза Константинов и допълни, че такова пространство ще бъдат стълбите на влизане в театъра.

Снимка: БТА

След това продължава сцена "Арена", до нея е арт клубът, който също ще се използва за всякакъв тип изложби и акции, посочи директорът. По думите му Камерната зала ще бъде една от най-добрите като пространство и акустика, а фоайето също ще се използва като сцена. Голямата сцена на театъра ще бъде с нови седалки и направена по възможно най-добрия начин, каза още Константинов.

Снимка: БТА