Разговорите, които се водят между групите в Столичния общински съвет, имат за цел единствено да се намери начин как да се оправдае сглобка в София, по подобие на това, което се случи на национално ниво. Тази теза изрази пред БНР Деян Николов, председател на групата общински съветници от "Възраждане" в СОС. 

Той напомни, че през февруари изтича тримесечният срок, в който Столичният общински съвет трябва да избере председател и да започне да функционира и работи нормално.

"Единствената спирачка в момента за работещ Столичен общински съвет е, че и едните и другите политически сили имат притеснения как хората, които ги подкрепят, електоратът и тези, които са гласували за тях, биха реагирали на една сглобка. Ако забелязвате, вече не говорим за дългото управление на ГЕРБ, ремонта на ремонтите, проблемите, ревизията, която би трябвало според нас да се направи, не говорим и за Паметника на Съветската армия, който беше унищожен. Формациите в Столичния общински съвет се опитват всячески да приключат този цирк с някаква сглобка", смята Николов. 

Той изрази очакване на национално ниво ротацията, която предстои, да изиграе своята роля и в СОС и той да стане жертва на ротацията или да бъде част от уговорката за ротацията. 

Николов допълни, че според него е малко вероятно да се стигне до нови избори за Столичен общински съвет, въпреки съществуващата теоретична възможност, обусловена в Закона за местната власт, в който се казва, че ако в рамките на три месеца не се избере председател и Общинският съвет не функционира и изпълнява дейността си, тогава би следвало да има нови избори.

"По отношение не блокираната работа на Общински съвет - трябва да се намери решение, само че въпросът е - какво решение и дали софиянци са съгласни с управление, не по-различно от това, което сме наблюдавали последното десетилетие".

"Говорим за около 10 млрд. лева бюджет в рамките на целия мандат за столицата, интересите са много големи. За да се отпуши работата на Столичния общински съвет могат да се направят всякакви безпринципни коалиции, но въпросът, който всеки жител на София трябва да си зададе, е дали реално ще има промяна, или София ще продължи да бъде управлявана по начина, по който беше управлявана", посочи Николов. 

Според него софиянци трябва да се питат и дали фирмите, които са извършвали некачествени дейности, ще бъдат заменени, дали контролът върху тях ще бъде увеличен. Общинският съветник от "Възраждане" е категоричен, че политическата криза трябва да бъде решена, но не на всяка цена.