Срещата на коалиция "БСП за България" с групата на "Продължаваме промяната - Демократична България"/"Спаси София" и кмета Васил Терзиев не постигна напредък за разрешаване на кризата, смята председателят на БСП-София Иван Таков. Според Борисов Бонев, лидер на "Спаси София" срещата е била конструктивна. На разговорите присъства и кметът Васил Терзиев. 

Вече повече от два месеца местният парламент в столицата е без председател.

От ГЕРБ-СДС, ИТН и "Възраждане" не се явиха на срещата. Присъстващите са се обединили около това, че ротационен председател не е възможен вариант. Затова трябва да се фокусират върху избора на временен такъв. Надеждите са на 25 януари София да има избран председател.

Днес в 14:00 ч. трябваше да има среща на общинските съветници заради програмата за саниране, такава обаче няма да има. Но след срещата на някои от партиите стана ясно, че до края на седмицата кметът Васил Терзиев е поел ангажимент да представи рамката на бюджета на столицата.

Недоверието е много голямо. Знаете как приключи последният ни опит за намиране на пресечни точки с ПП-ДБ-СС. Видно е неумението за търсене на политически консенсус с Общинския съвет. Не е намерен по- широк консенсус да се търси вариант за разрешаване на ситуацията в Столичния общински съвет. Това заяви пред журналисти председателят на БСП-София Иван Таков.

"За нас въпросът с ротационния председател не стои на дневен ред. Посъветвахме колегите да се опитат да намерят диалог и с останалите групи в Общинския съвет, които не присъстват на тези срещи и не участват в разговорите. Ние сме поставили важните за нас неща на масата преди повече от месец. За момента отговор нямаме", добави той.

Таков уточни, че от БСП-София ще поддържат собствената си кандидатура за председател на СОС - тази на Диана Тонова. Той изрази надежда от другите групи също да я подкрепят, ако наистина считат избора на председател за толкова важен.

Това беше една конструктивна среща, на която намерихме някои отговори, но по темата за избор на председател на Столичния общински съвет все още нямаме конкретно лице, нямаме съгласие, заяви лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

"За нас беше важно, че се запази конструктивният тон, макар да имаше моменти на размяна на малко по-остри реплики. Изясниха се някои въпроси и сме оптимисти, че се върви в правилната посока. Жалко е, че групите на ГЕРБ и "Възраждане", въпреки отправената покана, не откликнаха на нея. В крайна сметка това не е разговор за коалиция, а разговор как да отпушим Общинския съвет", допълни Бонев.

"Ще се опитаме още тази седмица да свикаме среща и да представим рамката на бюджета, тъй като, освен изборът на председател, важните решения за София са бюджетът и реформите", отбеляза още той.

На срещата присъстваха Карлос Контрера от ВМРО и Вили Лилков от "Синя София". Няма конкретно лице, което е предложено за председател на общинския съвет, обясни Борис Бонев от "Спаси София" след срещата. Той обаче е оптимист, че се върви в правилната посока, защото се сяда на масата и се говори.

Борис Бонев прогнозира избори, ако на 25 януари не се избере председател на СОС.

Предсрочни избори са вариант, но няма да доведат до нищо хубаво, предвид "аварийното състояние" на столицата, каза още Таков.

И БСП се присъединиха и общо е мнението е че на 25 трябва да намерим решение - нашето предложение - избор на председател, временно до приемането на бюджета, структуриране на постоянните комисии според представителството", обясни Вили Лилков, общински съветник от "Синя София".

"Не изключвам никоя от политическите групи в разговорите", каза Карлос Контрера, общински съветник и председател на ПГ "Патриоти за София".