Днес столичани и гостите на София могат да се разходят в НДК, за да разгледат залите, в които заседават европейските лидери и да научат повече за уникалните творби на изкуството в двореца.

"Дотук председателството върви интензивно, динамично, успешно", заяви пред журналисти министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която откри Деня на отворените врати в НДК. Доказахме, че сме достоен, надежден партньор, отбеляза тя и посочи, че няма досие, по което да не сме постигнали напредък.

Идеята на днешния Ден на отворените врати е да бъдем близо до гражданите и веднага след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани най-строго охраняваната сграда да бъде отворена за всички желаещи да я разгледат, да могат да влязат в залите, да усетят атмосферата, да се почувстват делегати, обясни Павлова.

Тя разказа, че в зала 3, където се проведе историческата среща на Върха на 16 и 17 май, е запазена подредбата от срещата на лидерите, включително с табелките. Всеки посетител ще може да седне на мястото на който лидер си избере, ще може да си направят т.нар "семейна снимка", да видят залите за двустранни срещи, а в края на обиколката ще има и подарък за спомен, каза министърът.

Тя коментира, че интересът е голям и се очакват и много ученици от цялата страна.

НДК отвори врати в 9 часа, а първите посетители бяха четвъртокласници, които лично министър Лиляна Павлова и председателят на съвета на директорите на НДК Борислав Велков посрещнаха.

Снимка: БТА

Днешният ден за посещение на НДК е избран, обясни Павлова, защото има най - малко събитие във връзка Европредседателството ни. Тя увери децата, че има напредък по всяко едно досие или файл към момента и им обясни, че след края на Председателството ни ще бъде направена равносметка на свършеното.

Малките европейци посетиха знаковата за Председателството ни Зала 3. Най-голям интерес в нея предизвика мястото на българския премиер Бойко Борисов, както и това на Жан-Клод Юнкер, Ангела Меркел и Емануел Макрон.

По молба на Лиляна Павлова децата се запознаха и с всички възможни звукови и видео ефекти на залата. Малките европейци заявиха, че искат управляващите да работят за единството и бъдещето на Европа, а министър Павлова си направи семейна снимка за спомен с тях.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Последната група в Деня на отворените врати в НДК ще влезе в 16 часа. Обиколките ще продължават по 45 минути и ще завършват във фоайето на НДК. 

Снимка: БТА

Събитието се организира в партньорство със Съвета на ЕС и Европейската комисия, като гостите ще имат възможност да получат информация и материали за Европейския съюз.