Извън детските градини са близо 14 000 деца, защото има около 3500 деца, които са в частни детски градини и ясли. Те също не са получили своите места, каза зам.-кмет в Столичната община Мирослав Боршош пред bTV.

"Колкото и засилено да е строителството на детските градини, то не може да реши проблема с местата за децата. Това е много честен отговор и ако не застанем зад  него и не започнем да търсим други решения, няма да решим проблема", допълни той.

Според него предложението за място в детска градина в съседен район е неадекватна мярка, защото ако родителят откаже, губи паричната помощ, която би му се полагала.

"Предишното правителство определи помощ от 291 лв. за всеки, който не е влезнал в градина. Наредбата обаче която казва кой ги получава е много тежка, първата ни работа е тези пари наистина да стигнат до родителите", каза Боршош.

Освен това, когато няма място, се предлага съседен район, но разстоянията са големи.

"Градината може да се окаже на 20-30 км, но откажат ли да го приемат, родителите остават без помощ. Това трябва да се промени", категоричен бе зам.-кметът.

Той предлага тази компенсации от 300 лева да стане 650 лв. и да стигне до родителите още тази година, като за целта започва сериозен разговор с политическите сили.

"Искам да разбера каква е позицията на всички кандидат депутати за София. Ще се срещна с асоциацията на предприемачите на частните детски градини. До септември родителите трябва да са наясно каква помощ ще получат, а за догодина да търсим глобално решение", каза още Боршош.

Той сподели, че е станал част от екипа на кмета Йорданка Фандъкова след лична покана от нея.

Боршош коментира делата срещу него:

"Бях атакуван от некадърен политик - Лиляна Павлова. Тя искаше в рамките на една седмица да бъдат раздадени едни пари за един ремонт".