Бетонни плочи на входа на столичното метро станаха причина за много въпроси - няма ли да пречат на хората, които ползват подземния транспорт.

Кметът Йорданка Фандъкова каза вчера, че решението е на Столичен метрополитен, като уверението е, че няма да е стъпало, а повдигната рампа, за да спира водата при дъжд.

Ангел Джоргов, член на УС на Столичния метрополитен, каза в Сутрешния блок на БНТ, че решението е заради наводненията от 2018 г. и 2020 г. Финансовата стойност не е висока. Той обясни още, че стъпалата няма да останат в този вид и предстои допълнително подобряване. Работата по стъпалата ще продължи с рампа към тротоара и удължаване на парапетите.

Стефан Спасов от "Спаси София" коментира, че съоръжението на практика задържа водата и ще създава трудности за всички хора, които могат да се спънат. Според Спасов правилното решение са отводнителни съоръжения. Те предлагат вместо подобни стъпала, да бъдат изградени линейни отводнители. От Спаси София отбелязаха, че канализацията в София няма капацитетът, но това според тях е общински проблем, а не на гражданите. От "Спаси София" обясниха, че не е предвидено достатъчно добро отводняване и на метростанции, които още не са в експлоатация. Общински съветник от БСП обясни, че проблемът идва от проектирането, през възложителя, до изпълнението.