Седем водещи архитектурни бюра подадоха проекти в международния конкурс на Столичната община за възстановяване и обновяване на площадното пространство на пл. "Св. Неделя", съобщиха от Столичната община.

Това са - консорциум OW/MA/CL с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; "Конкурент-90" ЕООД; Студио Вилмот; Студио Фуксас; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" с участници в обединението: Студио "Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

На 28 и 29 ноември международното жури ще оцени и класира идейните проекти. В журито участват главните архитекти на Москва и на Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, НАГ и СОС.

Победителят на идейния проект ще спечели 220 000 лв. за изпълнението му, като на втори кръг ще се оценява и доколко то е възможно и се вписва в бюджета на общината.

Международният конкурс за реконструкция на пл."Св.Неделя" заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари тази година. На първия етап на конкурса участваха 14 екипи, като до втори кръг - изготвяне на идеен проект - достигнаха 7, сред които утвърдени архитектурни студиа от Италия, Франция, Русия и България.

На автора на класирания на първо място проект Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на пл."Св.Неделя".

Междувременно Съюзът на архитектите в България (САБ) обяви паралелен конкурс за проект на площад "Св. Неделя". Той е алтернатива на започналия международния конкурс, организиран от Столичната община и с жури с председател проф. Паоло Дезидери.

Алтернативният конкурс е с жури от членове на САБ и от Камарата на архитектите в България - регионална колегия София-град. Негов председател е проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище "Любен Каравелов". Крайният срок за участие в конкурса е 25 ноември. После разработките ще бъдат представени на изложба, след което е планирано общественото им обсъждане и оценка. На 30 ноември журито на конкурса ще обяви победителя и подгласниците му.

Според организаторите на алтернативния конкурс в условията, поставени в конкурса на Столична община, има дискриминация към българските архитекти.

"Международният конкурс беше обявен по такъв начин, че и САБ, и КАБ останаха изненадани от силно ограничените възможности за участие на български архитекти", коментира проф. Булев пред "Дневник". Действително изискванията за участие, наложени от Столичната община, бяха непосилни за повечето местни архитектурни бюра - 1.5 милиона лева оборот, от които 750 хиляди лева за подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хиляди кв.м проектирани площади.

"Сред седемте участници в международния конкурс, от които ще се излъчи победителят, има само един български екип - на Дамян Томалевски, и май още един съвместно с чужди архитекти", посочва арх. Булев. Според него усещането и знаенето на София е най-добро у архитектите, които живеят от 20-30-40 години в града, но подборът е бил дискриминационен.

Освен това общината в заданието си иска всичко да се изпълни едновременно - от генералното решение за площада до настилката и плочките, допълни той. Булев смята, че така зададен от Столичната община, "този конкурс е по-зле от този за ул. "Граф Игнатиев".