7 архитектурни бюра от 4 страни се състезават за реконструкция на пл. "Св.Неделя"

Победителят на идейния проект ще спечели 220 000 лв. за изпълнението му, като на втори кръг ще се оценява и доколко то е възможно и се вписва в бюджета на общината.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А, по-зле номеж да е.Няма накъде.

Госпожо Фандъкова, според вашата програма милиони щяха да се налеят в крайните квартали, а не отново в центъра. Половината София няма канализация, а вие пак ще прекопаваме центъра. Като не се прави нищо в крайните квартали и всичко е потънало в боклуци и фекалии /без канализация е така/ не ни събирайте данък сгради и такса смет.

Опаа, пак в центъра много милиони, кварталите да плащат данъци и да мизерстват тихо.

В проектите съществува ли възможност за бутане на църквата и построяване на МОЛ????????Така де по доходоносно ее!!!!!!

Ела във БУРГАС да видиш за малко да СЪБОРЯТ 110 год православен храм заради подземен паркинг финансиран от изрелци начело с кмета на ТЕЛ АВИВ В момента паркинга е празен а храма е силно напукано и обшит с кевларени подсилки Трябва МНОГО ВНИМАТЕЛНО да се ПРОСЛЕДИ кои стои ЗАД даден консорциум и фирма да се проучи ,за да не се получи че даваме на ВЪЛКА да се грижи за агънцата в кошарата

Като първоначалния проект за подземен паркинг пред църквата ''Св.Кирил и Методий'' гр.Бургас бе за ПОДЗЕМЕН МОЛ/МАГАЗИН за слизащите немски туристи от КРУИЗНИТЕ кораби на еврейските корабособственици

Пак намериха начин от ГЕРБ, да прилапат някакви пари. За какво трябва да се разваля хубавият площад! Бойко Борисов да даде направо парите, на които трябва, ама да не пипат нищо!

Някой слязъл ли е в римските тунели под сградата на Синода на "Света Неделя"4? Ако те не са включени за какъв проект става дума?

Единствено за архитектурния конкурс 2013 археологичната и историческата теми бяха водещи. Журито даже получи консултации от доц.д-р Веселина Вачкова, а архитектурно-археологичните изследвания и заснемания на огромната сграда под Света Неделя - Преториумът с Монетарница на Сердика на доц.арх. Сава Бобчев, както и на археол. Магдалина Станчева бяха основополагащи за вземане на решение за награждаване. Археологичните проучвания на това място след конкурса 2013 бяха нелогично прекъснати. Паркингът на хотела продължава да е заплаха, а публичното обсъждане на теми по археология и история на площад Света Неделя се оказа нежелано в медийното пространство.

Тук в Пловдив схемата даже е още по-напред :) Конкурс, едни пари на едни чужденци ... И после ... Печели фирма с изпълнение на инженеринг ... Кому са нужни конкурси ... Въображението днес служи за да съсипваш, а не да градиш ...

А аз не бях написал нищо особено, просто написах ремонта на не протече като на граф игнатиев, където не сложиха дори осветление...по атрактивни лампи например, като уточних, че да правиш търговска улица без осветление е все едно да празнуваш бъдни вечер, с коледна елха без украса!

На ГРАФА беше нек'в ужас ,ГРОБарска символика със символичния гроб от черен мрамор и стълбове като бесилки за капак ГЕПИ груп с400 % горница над стандартните цени

Два - три коментара надолу има такъв коментар

Това реално ли е? 220 000лв. та това е колкото един апартамент в средно скъп квартал.на сф. Голяма измишльотина

Не съм чела статията, а само заглавието, но го разбирам 220000 за изпълнението на проекта за ремонт, а не самия ремонт.

Моля да не се ремонтира на принципа граф игнатиев дето се правише търговска улица а не сложиха дори осветление,-улични лампи, но по атрактивни,което е все едно да правиш коледа без коледно дърво... какво да правиш селянка от самоков ни управлява повтарям С Е Л Я Н К А!

смятай кметицата на ХАЙФА завьршила архитектура и градоустройство в ШВЕЙЦАРИЯ,а селянката-псевдо графиня от Самоков РУСКА фиология в МОСКВА ,ИНТЕРЕСНО как руската фиология ''помага'' да разбираш от градоустройство,озеленяване,практичност,удобство хармония усет за красота и баланс с цел подобряване живота на 1,5 милиона души

1. Всъщност става дума не за конкурс от какъвто и да било вид и характер. Въпросното мероприятие се нарича ни повече, ни по-малко: "ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА С ПРЕДМЕТ ,,РАЗРАБОТВАНЕ НА КОНЦЕПТУАЛЕН АРХИТЕКТУРНО-ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ПЛОЩАД „сВ. НЕДЕЛЯ“, ГР. СОФИЯ ЧРЕЗ ПРОВЕЖДАНЕ НА ОГРАНИЧЕН КОНКУРС ЗА ПРОЕКТ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 18, АЛ. 1, Т.11 ВЪВ ВР. С ЧЛ. 18, АЛ. 8 от ЗОП, С НОМЕР НА ПУБЛИКУВАНЕ В РОП – 00087-2018-0120 НА 17.09.2018 Г." Друг е въпросът доколко подобна обществена поръчка чрез ограничен конкурс"(?!) е въобще допустима и в границите на елементарното приличие. Парвенюшкото залитане по някакви имена с чуждестранно звучене е зле скрито под съдрания чул на изкелефещените законообразия в заглавието. Поставя се, обаче, въпросът "Журналистите масово бягат от истината - защо ли?" Лесен отговор. Първата премия е 220 хил. пв. 2. В същото време с настоящото изопачаване на архитектурната професия, закони и реалност от страна на СО чрез т.нар. конкурс, Съюзът на архитектите в България пък ще опитва да посочи алтернатива като провежда законосъобразен архитектурен конкурс под заглавието, повтарящо част от формулировката на обществената поръчка, която е най-близка до архитектурната същина и законодателство: КОНЦЕПТУАЛНО АРХИТЕКТУРНО-ГРАДОУСТРОЙСТВЕНО РЕШЕНИЕ НА ПЛ. "СВ. НЕДЕЛЯ" – от есента на 2019 г., САБ. Основна разлика с обществената поръчка - участието е за всички архитекти, а не ограничен (от кого и как?) кръг специалисти. 3. А въпросът за градоустройството на площад "Света Неделя" е решен още през 2013 година с успешно приключилия конкурс: "УРБАНИСТИЧНА КОНЦЕПЦИЯ И АРХИТЕКТУРНО-БЛАГОУСТРОЙСТВЕНО ОФОРМЯНЕ НА ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“ - януари/май 2013, СО". Участието е отворено за архитектите, провеждането и награждаването е по закон, а най-високата премия е 15 хил. лв. Столичната община получава срешу конкурсни разходи от общо само 50 хил. лева 21 проекти + подробен 5-годишен календарен план- списък със задачи, чието изпълнение решава целите на конкурса до 2018 г. Гл. арх. Петър Диков решава да финансира детайлизирането на двата челни конкуриращи се проекти. В името на София. СО, обаче, бойкотира. Труден отговор. Особено през трети CopyPaste мандат.

Стига ма фъндо, стига разкопава. Първо завърши нещо като хората...

Какви архитекти е имала България преди, какво пространство и край Света Неделя, и край Ал. Невски, и около Парламента и дори около НДК.

"Победителят на идейния проект ще спечели 220 000 лв. за изпълнението му, като на втори кръг ще се оценява и доколко то е възможно и се вписва в бюджета на общината." Това изречение е толкова "гениално" и толкова харесва на автора му, че освен в основния текст е изписано и като подзаглавие! Чалева и Гогов очевидно нЕма да са Упраат, лошото е, че развращават и младите!

Остана едно място неоакано в София но за да вземат едни хора едни пари и него ще осерат.Не е ли по-добре за тези пари да се ремонтират старите почти рухнали сгради в стария център???

България усвоява едва 30% от европарите, а за проекти в центъра на европейска столица се получават много пари, водят го "съхраняване на историческия център", а всъщност го унищожават. С Манолова имаше възможност за пропукване на статуквото, и аз не я харесвам, но щеше да работи с Бонев, а на него вярвам.