На традиционния ритуал, чието начало беше поставено преди седем години по инициатива на държавния глава, присъстваха президентът Георги Първанов, вицепрезидентът Ангел Марин, служители на Президентството, граждани.

Беше извършена и тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Представителният гвардейски духов оркестър изпълни празнична програма.

Десетки граждани се включиха в отбелязването на Деня на будителите в Борисовата градина.
Ученици от столичните училища, чиито патрони са народни будители, поднесоха цветя пред бюст-паметниците в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. По проект по програма "Култура" на Столичната община тази година са консервирани 40-те паметника по алеята, предаде БТА.

В честването се включи новия стар кмет на София Йорданка Фандъкова, и.д. кмет на Столичната община Мария Бояджийска, представители на регионалния инспекторат по образование, както и на общинските дирекции "Култура" и "Образование".

Йорданка Фандъкова положи цветя пред паметниците на будителите в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Първият паметник, пред който положи цветя Фандъкова, беше на П. К. Яворов. Тя обясни, че това е любимия й поет, който трябва да вдъхновява и младите. По думите й не трябва да се говори за духовна криза у българите, а да се правят усилия за увеличаването на духовността.

В чест на Деня на будителите от Народният театър обявиха, че пускат евтини билети. Билетите за  всички спектакли на голямата сцена в Народния театър "Иван Вазов" през ноември ще бъдат с цени 6 и 8 лева, съобщиха от академичната трупа. 

За днешния празник НДК пък е включила патриотичният спектакъл на Нешка Робева и трупата й "Нешанъл арт", "Забравени".

Постановката, със специалното участие на актрисата Джуни Александрова, включва стихове на емблематичните поети Иван Вазов и Христо Ботев. Музиката към нея е на формацията "Исихия", която съчетава по съвременен начин български фолклорни мотиви и църковни песнопения, изпълнени на различни инструменти.

Спектакъл "Забравени" е подготвен по повод 135-тата годишнина от Априлското въстание. Неговата цел, която е в унисон и с празника на будителите, е да напомня на българите, че имат славна история, с която могат да се гордеят. Мисията на постановката е да възкреси по художествен начин спомена за саможертвата на герои, светци и мъченици, отдали енергията и живота си за свободата и духовното извисяване на България.

Част от средствата от продажбата на билети за концерта ще бъдат дарени от НДК за деца в неравностойно положение.