И при двата случая преносителите на валутата са 25-годишни български граждани, съобщиха от Агенция "Митници".

37 840 евро са открити в ръчния багаж на мъжа с инициали А.Х., който пристигнал с полет на нискотарифна компания от Белгия, където пребивавал постоянно. Пътникът минал през зелен коридор и обяснил на митничарите, че пренася сума под лимита.
При щателната митническа проверка обаче било установено, че пренася многократно по-висока сума. В обясненията си А.Х. опитал да обясни, че парите са служебни и са предназначени за фирмени дела.

14 650 евро били открити в чантата на друг пътник – Н.А., български гражданин, постоянно пребиваващ у нас, който пристигнал с полет от Тел Авив. Той чинно преминал през "червения коридор" и попълнил декларация за 35 000 евро, които показал на митничарите. При проверката на ръчния му багаж обаче бил открит плик с още валута. За него мъжът обяснил, че декларирал сумата, необходима му за покупка на недвижим имот, но не знаел, че и предвидените за режийни пари трябва да се обявяват.

На двамата пътници са съставени актове по Валутния закон. Агенция "Митници" напомня, че при преминаване на държавната граница на България валута с обща равностойност над 10 000 евро включително следва да се обявява пред митническите органи. На деклариране подлежат всички парични средства над лимита, които се пренасят в брой.