Жена от Русе си е купила вносно сирене гауда, което в срока на годност вече било развалено. От Агенцията по безопасност на храните в Русе започнаха проверка по случая, съобщи БНТ.

Русенката купила сиренето през февруари, но започнали постите и тя го оставила в хладилника си при температура около 5-6 градуса, както е написано на етикета. След известно време с изненада открила, че то вече не става за ядене, въпреки че не го е отваряла.

"Видях, че е мухлясал, почернял даже, не само мухъл. И видях че е вносен, от Германия. И затова реших да потърся, да се покаже по телевизията какви стоки влизат в България", каза Петранка Иванова.

Според нея много производители прилагат двоен стандарт и у нас влизат храни, включително и с етикета "био", с по-лошо качество, въпреки цената.

"Не съответства етикета на съдържанието. Това също ме съмнява. При този вид няма начин да не се злоупотребява със стоката и с надписа", заяви още тя.

От русенската дирекция по безопасност на храните коментираха, че не са имали друг сигнал за мухлясало сирене, но направиха проверка в магазина, вече на следващата партида, и не откриха проблем.

"Всеки по веригата от производител до търговец носи отговорност в рамките на своята дейност. В случая търговецът носи отговорност за храната до момента, в който тя напусне територията на обекта", заяви д-р Георги Дяков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните.

И тъй като не може да се докаже, че вносното сирене е правилно съхранявано, а не с лошо качество или зле пакетирано, няма да има санкции. Но от агенцията уверяват, че контролът, особено на биохраните, е много строг, и той започва още в съответната държава, а у нас - на границата.

"Независимо дали храните са внос, произведени са в страна членка или България, изискванията за безопасност са едни и същи и те подлежат на контрол", подчерта Дяков.

"Някакви мерки сякаш трябва. Те се вземат, но не са достатъчни", смята обаче Иванова.

А дали има двоен стандарт при влагането на суровини в продуктите - за това трябва да се произнесе работната група, сформирана от Министерството на земеделието, която взема проби от едни и същи храни в различни страни, за да установи има ли разминаване и защо.